بازدید 31541

استخوان‌هایی که کالباس می‌شوند!

کد خبر: ۲۹۶۱۴۴
تاریخ انتشار: ۱۸ دی ۱۳۹۱ - ۱۱:۲۹ 07 January 2013
روزنامه "ملت ما" در گزارشی به تخلفاتی پرداخته است که در صنعت سوسیس و کالباس‌سازی روی‌ می‌دهد، با این حال یک عضو هیات مدیره انجمن صنایع فرآورده‌های گوشتی در این گزارش، سعی در احیای حیثیت این صنایع دارد.

همین چند سال پیش بود که انتشار گزارش اداره استاندارد تهران درباره کشف تخلفات گسترده در صنعت سوسیس و کالباس، جنجال زیادی را در کشور به پا کرد و بسیاری از تولیدکنندگان فعال در این صنعت، در مظان اتهام قرار گرفتند. از زمان انتشار آن گزارش تاکنون بیش از سه سال می‌گذرد. اما آیا در این مدت تحولی در کیفیت سوسیس و کالباس تولید داخل رخ داده است؟

در شهریور سال 1388 اداره استاندارد تهران اقدام به نمونه‌برداری از 26 نمونه سوسیس و کالباس و همبرگر از مراکز عرضه و فروشگاه‌های زنجیره‌ای کرد و این نمونه‌ها از نظر منشأ بافت گوشتی مورد آزمون قرار گرفت. نتایج این آزمون نشان داد که از 20 نمونه سوسیس و کالباس 18 مورد نامنطبق بودند.

موارد مردودی نشان می‌داد که تولیدکنندگان سوسیس و کالباس از چربی صفاقی(چربی موجود در دستگاه گوارش و لابه‌لای روده‌ها)، غضروف شفاف مربوط به دستگاه تنفسی و ریه، عروق، رگ و اعصاب و بافت پیوندی (پوست رگ و پی و چربی ضایعات گوشتی) در تولید محصولات خود استفاده کرده بودند. این در حالی بود که این بافت‌ها عضله نیستند و تولیدکنندگان طبق استاندارد ملی مجاز به استفاده از این بخش از لاشه دام در تولید فرآورده‌های گوشتی نیستند.

بعدا در سال 1390 نیز بار دیگر یکی از مدیران سازمان استاندارد از کشف موارد تازه‌ای تخلف در صنعت سوسیس و کالباس، خبر داده و گفت که استفاده از خمیر مرغ در تولید انواع فرآورده‌های گوشتی ممنوع شده است. به گفته مهدی جعفری تقریبا تا آن زمان در تولید انواع فرآورده‌های گوشتی مانند همبرگر، ژامبون، کباب لقمه و ناگت مرغ از خمیر مرغ استفاده می‌شد که به دلیل مورد قبول نبودن استاندارد این محصول، این استاندارد مورد تجدید‌نظر قرار گرفت و قرار شد استفاده از خمیر مرغ در تولید انواع فرآورده‌های گوشتی ممنوع شود. همچنین قرار شد از آن پس خمیرمرغ تنها در تولید خوراک دام و طیور مورد استفاده قرار گیرد.

در تازه‌ترین اظهارنظر نیز، مدیرعامل اتحادیه مرغ تخم‌گذار اوایل سال جاری اعلام کرد که مرغ‌های تخم‌گذار پس از حذف شدن از گردونه تولید تخم‌مرغ، به دلیل پایین بودن کیفیت با نصف قیمت مرغ گوشتی، روانه مصارف صنعتی سوسیس و کالباس می‌شوند. به گفته هدایت اصغری «مرغ تخم‌گذار که درصد گوشت آن از مرغ گوشتی کمتر و کیفیت آن هم از مرغ‌های گوشتی پایین‌تر است، پس از این‌که از چرخه‌ تولید تخم‌مرغ حذف می‌شوند، گوشت‌شان برای مصارف صنعتی به کار می‌رود.»

اما در حالی که بیش از سه سال از انتشار گزارش تخلفات گسترده صنعت سوسیس و کالباس توسط اداره استاندارد تهران می‌گذرد، عضو هیئت‌مدیره انجمن صنایع فرآورده‌های گوشتی در گفت‌وگو با ایسنا با بیان این‌که برخی کارخانه‌های تولید سوسیس و کالباس از شرایط سوءاستفاده کرده و مرتکب تخلفات و تقلباتی شده‌اند، گفت: نباید همه تولیدکنندگان سوسیس و کالباس را به یک چشم دید. تولیدکنندگانی هم هستند که تمامی استانداردهای لازم برای تولید فرآوردهای پروتئینی را رعایت می‌کنند.

واغیناک قازاریان درباره استفاده از خمیرمرغ در تولید سوسیس و کالباس توضیح داد: متاسفانه به دلیل برخی تخلفات انجام شده، توسط برخی تولیدکنندگان سوسیس و کالباس سازمان استاندارد به‌طور کلی استفاده از خمیرمرغ و دستگاه جداسازی گوشت از استخوان را در تولید فرآورده‌های گوشتی ممنوع کرده است. در حالی که در صورت استفاده اصولی از این دستگاه می‌توان با استفاده از گوشت‌های چسبیده به استخوان دام ذبح شده به میزان بیش‌تری فرآورده‌های گوشتی تولید کرد که این رقم بعضا به 25 تا 30 درصد هم می‌رسد.

او با اذعان به سوءاستفاده‌ها و تقلب‌های رخ داده در صنعت سوسیس و کالباس اظهار کرد: تاکنون دستگاهی در کارخانه‌های تولید سوسیس و کالباس وجود داشت که با استفاده از آن گوشت چسبیده به استخوان جداسازی می‌شد اما برخی سوءاستفاده کردند و استخوان را نیز با آن دستگاه خرد کرده و از آن در تولید سوسیس و کالباس استفاده کردند که سازمان استاندارد، بعد از مشاهده تخلفات به‌طور کلی استفاده از این دستگاه را ممنوع اعلام کرد، در حالی که این کار اشتباه است و باید جلوی سوءاستفاده‌ها گرفته شود.

او همچنین با اشاره به اجباری شدن آزمون بافت‌شناسی در صنعت تولید سوسیس و کالباس عنوان کرد: در حال حاضر 135 کارخانه تولید فرآورده‌های پروتئینی در کشور وجود دارد و بحث‌هایی هم که بعضا درباره استفاده از تاج خروس یا گوشت گربه در تولید سوسیس و کالباس می‌شود، به هیچ‌وجه صحت ندارد و در بسیاری از موارد خنده‌دار است.

این فعال صنعتی با رد اخبار منتشر شده درباره آلودگی گوشت‌های گاو وارداتی به کشور گفت: کلیه گوشت‌های وارداتی پس از بررسی‌های چند باره توسط سازمان دامپزشکی وارد کشور می‌شوند و هیچ‌گونه مشکلی ندارند.

عضو هیأت‌مدیره انجمن صنایع فرآورده‌های گوشتی اضافه کرد: هم‌اکنون به دلیل محدودیت‌های به وجود آمده واردات گوشت گاو از برزیل کاهش یافته و ما مجبور به تامین گوشت از کشورهای دیگر شده‌ایم؛ از جمله این‌که گوشت گاومیش از هند وارد می‌شود. اگرچه کلیه گوشت‌های وارداتی علاوه بر این‌که در مبداء چک می‌شوند، در هنگام ورود به کشور نیز مجددا از نظر مسائل بهداشتی مختلف مورد آزمون قرار می‌گیرند و گوشت هندی هم هیچ مشکلی از نظر سلامتی ندارد.

او با اشاره به ورود گاو زنده از پاکستان اظهار کرد: دام‌های زنده‌ای که از طریق استان سیستان و بلوچستان و از پاکستان وارد کشور می‌شوند به عنوان گوشت ایرانی در بازار توزیع می‌شود و شاید دلیل اصلی آن این است که ذبح آن در ایران انجام می‌شود. قازاریان درباره بحث‌های مطرح شده مبنی بر استفاده بیش از حد از نگهدارنده‌ها در تولید سوسیس و کالباس نیز عنوان کرد: بحث اصلی در این مورد مربوط به استفاده از نیترات در تولید سوسیس و کالباس است که میزان آن در ایران هم‌اکنون به 100 پی‌پی‌ام می‌رسد، در حالی که این رقم در امریکا بالای 200 پی‌پی‌ام‌ است.

وی همچنین با بیان این‌که تشدید تحریم‌ها باعث افزایش قیمت گوشت و ادویه مورد نیاز وارداتی در صنعت سوسیس و کالباس شده است، افزود: ادویه‌های مورد استفاده در صنایع سوسیس و کالباس علاوه بر تامین از تولیدات داخلی، از کشورهای هند و ویتنام نیز وارد می‌شوند و قیمت این ادویه‌ها بعضا تا 300 درصد افزایش یافته است.

این فعال صنعتی همچنین با اشاره به این‌که سازمان حمایت، امسال با افزایش 15 تا 5 / 18 درصدی قیمت فرآورده‌های گوشتی موافقت کرد، افزود: مصرف سرانه سوسیس و کالباس در ایران تنها 150 تا 200گرم است، در حالی که این رقم در اروپا و امریکا حتی به 15 کیلوگرم هم می‌رسد.
تور تابستان ۱۴۰۳
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۶۴
انتشار یافته: ۲۲
خوردن سوسیس و کالباس یعنی مرگ تدریجی
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۴۲ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۸
بنده با افتخار اعلام میکنم که طی دو سالی که به صورت مجردی مشغول زندگی هستم حتی یک بار سوسیس و کالباس وارد خانه من نشده است.
چه اشغالی می دن مردم می خورن. دستشون درد نکنه
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۲۰ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۸
از حق نگذریم، ولی واقعا خوشمزست.
با خواندن اين مطلب اين سرانه مصرف 150 تا 200 گرم شايد به 15 الي 20 گرم تبديل شود
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۰۵ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۸
اگر از نظر شرعی مشکلی نداشته باشد. خوردن آن ضرری ندارد.
پس اینقدر هم که میگن ، سوسیس و کالباس مضر نیستن ، استفاده از استخوان و مرغ تخم گذار بنظرم نمیتونه چندان مشکلی برای سلامت انسان داشته باشه ، مهم اینه که مواد شیمیایی در تولید این فرآوردها بکار نره .
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۴۲ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۸
دانشمند فكر مي‌كني اون مرغ يا هر دام ديگه‌اي كه تو اين صنعت به كار مي‌ره خوراكش چيه همشون هورموني هستند
فرخ
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۵۷ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۸
اونایی که منفی دادن یه مقدار توجه کنن و زود جو گیر نشن ، مرغ تخم گذار خیلی از مرغ گوشتی سالمتره بخاطره اینکه هیچگونه مکمل شیمیایی برای بالا بردن هر چه سریعتر وزنش بهش خورانده نمیشه و معمولاً وزن پائینی داره ، استخوان هم ذاتاً ماده طبیعیه و ماده مضری در اون نیست پس نظر شخص فوق نمیتونه خیلی نادرست باشه .
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۰۱ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۸
همین استخونی که اینقدر همه بهش حساسیت نشون دادن و امتیاز منفی دادن ، در قرصهای مکمل کلسیم هم بکار میره و امثال همین افراد کلی بابتش پول میدن .
آخه در اروپا ضایعاتی از قبیل پوست و روده مرغ را سوسیس و کالباس نمیکنند و استخون که خودتان میگید .
لطفا برای تشویق اسامی تولید کنندگان خوب را اعلام کنید
لطفاً مارك اين سوسيس و كالباس ها را هم بنويسيد كه حداقل نخريم. خبر رساني مي كنيد ممنون ولي شفاف خبر بدهيد.
یکی از تقلبات برخی کارخانجات استفاده از خمیر مرغ به جای گوشت قرمز در سوسیسها و کالبا سهایی است که روی برچسب آنها گوشت قرمز درج شده و مصرف کننده به تصور گوشت قرمز آنها را میخرد.
بابا ببنديد در اين كارخانه هاي سوسيس و كالباس رو ...
من همین الان سوسیس وکالباس وهمبر گر خریدم ولی پس از خواندن خبر شما پس فرستادم آ فرین به این خبر رسانی به موقع.
لطفا تابناك اين نظر را هم درج كن
بايد قانوني تصويب كنند كه تمام اماكني كه با سلامت مردم رابطه مستقيم دارند مانند كارخانه هاي مواد غذايي رستورانها اغذيه ها و... اجازه بازديد مردم به طور مستقيم را بدهد اگر اين قانون وجود داشته باشد تمام فعالان اين صنفها از بابت كاهش درامد مجبور به رعايت بهداشت و استفاده از مواد سالم ومتعارف ميشوند . بازرسي مستقيم مردم تنها راه سالم شدن محصولات غذايي است.
من ماهی 1بار میخوردم.اینم دیگه نمیخورم.سیب زمینی تخم مرخ سر کوچه از همه سالمتره
من در یکی از شرکتهایی که بخش کوچکی از تولیداتش سوسیس وکالباس است کار میکنم توصیه میکنم به مصرف کنندگان از تولیدات شرکتهایی استفاده کنند که لاشه گوشت ومرغ را بطور کامل مصرف میکنند منظورم شرکتهایی است که سایر اجزای لاشه را نیز بسته بندی میکنند .
گربه رو خوب اومدی! اگر بگم ناخنش را دیدم ولی نفهمیدم چیه باور می کنید؟
خوردن سوسیس و کالباس به علت دارا بودن مواد نگهدارنده مثل نیتروزآمین می تواند باعث سرطانهای گوارشی بخصوص معده بشود.
من هر سه ماه فقط یکبار میخورم
برچسب منتخب
# حمله به کنسولگری ایران در سوریه # جهش تولید با مشارکت مردم # اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل