«سنگ بزرگ» مجلس برای «شفافیت» نشانه «زدن» است یا «نزدن»؟

«ماجرای شفافیت» از روزی شروع شد که در زمان مجلس گذشته، برخی افراد خارج مجلس بر شفافیت رای نمایندگان مجلس تاکید داشتند و گفتند باید این امر هرچه سریعتر انجام شود و عدم شفافیت رای نمایندگان را بهانه‌ای برای حمله به نمایندگان مجلس قرار دادند.
کد خبر: ۱۱۱۸۸۳۹
تاریخ انتشار: ۲۵ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۱۰:۳۰ 15 May 2022
تابناک: شفافیت مسئولان و دستگاه‌ها در کشور از مسائل ضروری است که بر آن تاکید شده و محدوده آن نیز به غیر از موارد نظامی و امنیتی، شامل همه مسائل مرتبط با مردم می‌شود. این مساله که بیانگر جایگاه مردم در نظام اسلامی و نوع رابطه مسئولان با مردم است، مطالبه عمومی بوده که بار‌ها بر آن تاکید شده است.

فضایی را تصور کنید که غبارآلود و مه‌آلود است و چیزی قابل مشاهده و شفاف نیست. در فقدان شفافیت، منابع و سرمایه‌ها بر اثر گسترش فساد هدر رفته و اعتماد مردم و سرمایه اجتماعی تحلیل می‌رود، علاوه بر آن، گسترش انواع فساد به تعامل مدنی و سازنده جامعه با حاکمیت آسیب رسانده و آزادی‌های بنیادین مردم نقض شده و مورد تعرض قرار می‌گیرد.
 
در راستای همین امر هم «ماجرای شفافیت» از روزی شروع شد که در زمان مجلس گذشته، برخی افراد خارج مجلس بر شفافیت رای نمایندگان مجلس تاکید داشتند و گفتند، باید این امر هرچه سریع تر انجام شود و عدم شفافیت رای نمایندگان را بهانه‌ای برای حمله به نمایندگان مجلس قرار دادند.
 
از زمان آغاز به فعالیت مجلس فعلی و از روز نخست اجرای اصل شفافیت، بار‌ها بر زبان نمایندگان مختلف جاری شد و برای اجرای آن پیشنهادهای مختلفی مطرح کردند. حال امر تصویب همین امر ساده و همان پیشنهاد «شفاف شدن رای نمایندگان» آنقدر توسعه یافته که در این روز‌ها مجلس به دنبال تهیه قانونی برای شفاف شدن امور همه قوای سه گانه از شورای روستا‌ها گرفته تا محاکم قضایی و دستگاه‌های اجرایی.

مجلس یازدهم هم جهت اجرای این امور به دنبال جاری و ساری شدن اصل شفافیت تصمیمات و عملکرد‌ها در قوای سه گانه بوده و به دنبال این است که نهاد‌ها و دستگاه‌های اجرایی مثل هیات دولت، وزارتخانه‌ها، سازمان‌ها و مؤسسات دولتی، بانک‌ها و … و هم نهاد‌های شورایی شامل مجلس، مجمع تشخیص مصلحت نظام، شورای عالی و شورا‌های شهر و روستا تحت اصل شفافیت قرار گیرند.

شفافیت پیشنهادی در طرح برای دستگاه‌های اجرایی شامل داده‌ها، تصمیمات و اطلاعات عمومی مثل آیین نامه‌ها، اسناد و مکاتبات اداری است. برای نهاد‌های شورایی مثل مجلس و مجمع تشخیص مصلحت و … انتشار مشروح مذاکرات صحن، کمیسیون‌ها و آرای افراد، پیشنهاد شده است؛ یعنی همان چیزی که پیش از این در طرح شفافیت آرای نمایندگان به دنبال آن بود؛ اما با ابعاد وسیع‌تر و برای همه نهاد‌های شورایی.

نکته مهم این است، در طرح فعلی بر خلاف طرح پیشین که «طرح شفافیت آرای نمایندگان نام داشت، تعیین محرمانه بودن آرا به عهده نمایندگان بود، ولی در طرح جدید، این اختیار به شورای عالی امنیت ملی سپرده شده است. اما در جریان تصویب این طرح که این روز‌ها در صحن مجلس شاهد آن هستیم، سخنان و پیشنهادهایی بیان و طرح می‌شود که این گمان را مطرح می‌کند که این گویا برخی از نمایندگان بیشتر به دنبال رد نشدن این طرح از فیلتر شورای شورای نگهبان هستند تا به سرانجام رساندن آن.

پیشنهادهایی که این روز‌ها طرح می‌شود، این است که مثلا نماینده‌ای با فلان دستگاه یا نهاد یا سازمان در این دوره مشکلاتی داشته و بار‌ها از آن‌ها سوال کرده، اما این سوالات به نتیجه نرسیده لذا به دنبال این است که هنگام تصویب این طرح، این نقیصه را جبران نماید. یا مثلا پیشنهادهایی مطرح می‌شود که پر از واژه‌های «مگر» و «اگر» است که مثلا تصمیمات فلان دستگاه باید شفاف شود «مگر» بهمان مرجع یا مقام مخالفت نماید.
 
یا پیشنهادی مطرح می‌شود که همه تصمیمات و اقدامات دستگاه‌ها و نهاد‌ها یا شوراها، از شورای روستا‌ها گرفته تا شورای امنیت کشور، باید گزارش عملکرد شش ماهه به کمیسیون شورای‌های مجلس بدهند که اگر واقعا تصوری از حجم این مصوبات وجود داشته باشد و اینکه چگونه یک کمیسیون مجلس می‌تواند به همه این امور نظارت کرده و بررسی نماید، واقعا قابل تصور نیست. یا پیشنهاد می شود که حتی برخی از آرای محاکم قبل از قطعی شدن هم مشمول اصل شفافیت شود.

برخی نمایندگان مجلس پیش از این نسبت به این روند تذکراتی را مطرح کرده بودند و این طرح را نوعی «فرار» از مطالبه بحق مردم برای شفافیت آراء ارزیابی می‌کردند. بیژن نوباوه نماینده تهران گفته بود: باید ابتدا طرح شفافیت آراء نمایندگان تعیین تکلیف و در مجلس به رای گذاشته شود و سپس طرح جدیدی که تحت عنوان شفافیت قوای سه گانه، نهاد‌ها و سازمان‌ها در جلسه بررسی می‌شد. در ابتدا طرح اولیه یعنی طرح شفافیت آرای نمایندگان باید تعیین تکلیف و در صحن مجلس درباره آن رای گیری می‌شد و در صورتی که رای نیاورد طرح بعدی مورد رسیدگی قرار می‌گرفت.

محمود احمدی بیغش، نماینده شازند نیز در زمان بررسی کلیات این طرح در مقام مخالف به نوعی با تکرار صحبت‌های نوباوه بیان کرد: ما یک طرح شفافیت دیگر داشتیم و حدود دو سال به مردم با آن طرح وعده شفافیت را دادیم. چرا یکباره آن طرح شفافیت آرای نمایندگان کنار رفت و دو فوریت طرحی روی میز آمد؟ ما ۲۵ طرح دو فوریتی دیگر در نوبت داریم. چه شد که یکباره این طرح در دستور قرار گرفت؟ این طرح باید پخته‌تر شود، اما سوال اصلی این است که طرح قبلی چه شد؟ باید با مردم صداقت داشته باشیم. ما دو سال به آن‌ها شعار شفافیت را دادیم. شفافیت فقط این نیست که مردم بدانند نماینده به یک طرح چه رأیی داده است بلکه مردم باید در جریان مسائل پشت پرده قرار بگیرند.
 
خلاصه اینکه همان گونه که پیشتر گفته شد‌ ای کاش نمایندگان مجلس اول به همین امر ساده و بسیار معمولی شفافیت آرای نمایندگان عمل میکردند و بعد به دنبال این بودند که اصل شفافیت را در همه دستگاه‌های کشور جاری و ساری نمایند و بهتر است که حداقل در جریان تصویب فعلی به دنبال این نباشند که موسع کردن این طرح آن را در معرض خطر رد نشدن از فیلتر شورای نگهبان قرار دهند.
 
تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
چیلر
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۵
در انتظار بررسی: ۶
انتشار یافته: ۱۷
تا کنون تمام طرح ها و مصوبات و فعالیت های این مجلس به نام مردم ولی به کام دولت بوده حالا شفاف و غیر شفاف بودن آرای این نمایندگان مجلس چه اهمیتی برای مردم دارد
پاسخ ها
سعید
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۵۰ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۵
سنگ بزرگ مجلس در خصوص شفافیت یعنی بی شفافیت تا دست واقعی نمایندگان رو نشود؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۰۶ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۵
شفاف بودن باعث میشه که نمایندگان به نفع مردم رای بدن تا دولت
فایده زیاد داره -
یکی از بهترین راه کارهای شفافیت؛ آزاد سازی رسانه ها و امکان دادن به تحلیل گران و متخصصین برای ابراز دیدگاه های خود و تحلیل عملکردهای همه دست اندر کاران دولت و مجلس و غیره است. زیرا با نقد نخبگان علمی و اجتماعی , کارکرد مجسلیان و دولتیان و دیگران همگی زیر ذره بین نقد می رود و به مردم آگاهی درست داده می شود. راه کار دیگر تبدیل کردن صدا و سیمای میلی به صدا و سیمای ملی است. راه کار بعدی پذیرش FATF و ورود به عرضه جهانی شفافیت است.
نززززززززززدن
سلام.با توجه به ابهامات موجود در دریافت کنندگان یارانه ، از رئیس جمهور محترم تقاضا داریم لیست یارانه بگیران را منتشر نماید تا گامی برای شفاف سازی باشد.
برای مبارزه با فساد ابتدا باید مسئولان از خودشان شروع کنند تا مردم باور کنند و اعتماد از دست رفته بازگردد
بهترین راه کار برای شفافیت در نظر دولتمردان و مجلس ، بستن اینترنت یا همون تصویب طرح صیانت هس. چراکه همه دلتمردان نگران حقوق عامه مردم هستن، چون خودشان انسانهای بالغ و کمال یافته ای هستن پس اشتباه در کار آنان معنی ندارد که نتیجه آن هم در کشور دیده می شود. نماینده مجلس به فکر دروغ و وعده های توخالی جهت جمع کردن رای مردم هس اگر شفافیتی باشد آنگاه خودشان باید کنار بروند
خوش باشید ، چیزی نمونده
مجلس کارش شده که هر موجی که بلند میشه یک موج سواری بکنه احتمال داره این موج از نفرات مجلس باشه مثل مسافرت خانواده قالیباف. در ضمن مکمل هر دولت باکفایتی مجلس با کفایه هست
خب طرح اولی تصویب میشد اما طرح جدید و پیچیده تا تصویب و رفع ابهام فاصله دارد . برای همین به جای طرح ساده ی اول طرح دوم را مطرح کردند .
هم زمان میخرند هم هیچ چیز شفاف نیست هم ادعا میکنند در راستای شفافیت حرکت میکنند . خیلی ساده
شفاف سازی برای مردم لا پوشانی ثروت برای مسئولان
کمتر از 50% مردم یارانه دریافت کردند
من بازنشسته م : چهارفرزندبیکارومجرد وتحصیلکرده دارم.
دهکهفتم وقبلا هم یارانه گرفتم:خدارو شاهدمیگیرم یارانه م قطع کردند:درصورتیکه دولت اعلام کرده تادهک نه یارانه تعلق میگیره!؟حداقل برای حرفهای خودتان ارزش قائل باشید!؟
آنجا مکتب خانه نبود . مجلس خانه ملّت بود
نه مجلس ونه دولت خصوصا در این دوره نماینده مردم نیستند و از آنها انتظار گشایش امور نیست
تا بحال که همه ی قوانین تصویب شده ی مجلس به نفع خودشان و ضرر مردم بوده مثلا و در بحث حقوق ها فرمودند : همه شفاف سازی و لیست حقوق منتشر کنند بجز نمایندگان اونم حداقل آرای مردمی
کاش این مسئولین ما قدرت تکلم نداشتند و لااقل با این حرف ها! بیشتر نمک به زخم مردم نمی پاشیدند.
برچسب منتخب
# اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل # کنکور # حماس # تعطیلی پنجشنبه ها # توماج صالحی