چقدر شما ملت ساده هستید اگه افزایش قیمت خودرو برای دولت سود نداشت بلافاصله افزایش قیمت رو می گرفت تنها را نقش بر آب کردن سود جویی ها نخریدن است و بس تا انشااله سایه شوم تحریم از مردم برداشته شود به امید آن روز.
بنده به عنوان یک فرد مطلع به تولید خدمت شما عرض میکنم که محال است سایپا بتواند سال بعد با قیمت ۴۰ میلیون تومن هم پراید تولید کند.مگر اینکه از طرف دولت سوبسید دریافت کند.
پاسخ ها
ناشناس
||
۰۸:۳۸ - ۱۳۹۸/۰۱/۱۷
باید خدمت حضرتعالی عرض کنم که شما به هیچ وجه آگاه به تولید نیستید. قیمت تمام شده ساخت پراید بسیار کمتر از این حرفاست. با در نظر گفتن سود و هزینه های خودروساز، باز هم قیمت فروش اینی نخواهد بود که الان عرضه میشه. خودروسازها هزینه های حاشیه ای فراوانی دارند و پول این ریخت و پاش ها رو از جیب مردم تامین میکنند که در عرض نیم ساعت پیش فروش چند هزار خودرو به دردنخور با قیمت غیرواقعی و گزاف ، تموم میشه. مشکل از خودمونه که میخریم ....
چقد بشه پراید بی خیال میشید عرضه ندارید تولید کنید بدید به یکی که میتونه مثل سپاه چرا لج بازی میکنید چرا گرین کارتی ها فک رمیکنن با لج بازی میتونن راس قدرت باشن
برای حل این مشکل یک پیشنهاد دارم ،
بیایید قوانین زیر را از همین حالا نوشته و به مردم اطلاع دهید که مثلا از ۳ یا ۵ سال دیگر اجرا میشود ، و ببینید که نتیجه آن چه خواهد بود.
اول اینکه بعد از موعد مقرر که در بالا ذکر شد ، به همه خریداران جدید خودرو یعنی کسانی که بعد از آن تاریخ سند خودرو بنامشان میشود ، مالیات تصاعدی سالیانه تعلق می گیرد ، آنهم به نسبت قیمت قیمت آزاد خودرو .
مصلا خودرو تا سقف ۲۰۰ میلیون از مالیات معاف و مثلا اگر ۴۰۰ میلیون بود باید ۵ درصد قیمت اضافه تر از ۲۰ میلیون را مالیات بدهد ،که میشود سالی ۱۰ میلیون تومن .
حالا اگر ۶۰۰ میلیون بود باید ۱۰ درصد تفاوت تا مالیات ۴۰۰ میلیون را مالیات بدهد که مجموعا میشود سالی ۳۰ میلیون تومن و همینطور تصاعدی به بالا.
دوما اینکه هر فرد بالای ۱۸ سال فقط حق دارد یک خودرو بنام خود داشته باشد.
سوما بنزین سهمیه بندی شود و مثلا ماهی ۶۰ لیتر و هر لیتر ۴۰۰۰ تومن به همه مالکین خودرو داده شود و مازاد بر آن حتی با لیتری یک میلیون تومن هم داده نشود.
چهارم اینکه واردات خودرو آزاد شود و مالیاتی برای واردات گرفته نشود و فقط کالیاتهای سالیانه بالا لحاظ شود.
پنجم اینکه بسته به سن خودرو مالیات دیگری گرفاه شود که مثلا خودرو بالای ۱۰ سال اصلا صرفه نداشته باشد که استفاده شود .
بیمه های خودرو هم بصورت تصاعدی بر روی سن خودروها وضع شود .
و
و
و
.......
ممنون میشم اطلاع رسانی کنین
پاسخ ها
ناشناس
||
۰۲:۴۷ - ۱۳۹۸/۰۱/۱۶
داداش اشتباه میزنی!
ناشناس
||
۰۳:۰۳ - ۱۳۹۸/۰۱/۱۶
با یکی مثل این شدیم ۸۰ میلیون که وضعمون اینطوریه ،بنزین لیتری ۴۰۰۰ تومن
روحانی مردم و به خاک سیاه نشوند .22 ملیون 10 ماه پیش دادم همون موقع با این پول یه پراید صفر یا یه مقدار روش میذاشتم ماشین خوب بهم میدادن.ماشین برلیانس 45 کردن 85 انصراف دادم چند ماهه پولم و ندادن .فکر نمی کنم دیگه هم بدن اگه بدن هم باهاش خروس قندی باید بخرم. مردم مواظب این دولت باشید....تا هرچی دارین نگیره نمی ره..
هزار کیلو ، ورق ،و آلمیونم و پلاستیک را می دهند ،پنجاه میلیون تومان ، بمعنایی کیلویی پنجاه هزار تومان ؟ در صورتیکه ارزش واقعی آنان حداکثر کیلویی ده هزار تومان بیشتر نمیباشد ؟ جای تاسف است که بعد از شش دهه وضعیت خودرویی ایران اینگونه میباشد ،
پاسخ ها
ناشناس
||
۱۶:۱۳ - ۱۳۹۸/۰۱/۱۶
لطفا اول قیمت آلمینیوم روچک کن بعد نظر کارشناسی بده!
بنده به عنوان یک قطعه ساز می گویم که با وضعیت فعلی کار صنعت خودروسازی تمام است .نه خودروساز می تواند خودرویی با نرخ قبلی تحویل دهد،نه قطعه سازان بدون تعدیل شدید قیمت هایشان قطعه ای به خودروساز می دهند،نه ارزی برای واردات مواد اولیه اختصاص می یابد،نه مردم قد رت خرید دارند و نه خودروساز پولی برای پرداخت به قطعه سازان دارد .در اخرین روزهای سال هم دولت ۴۰۰۰ میلیارد تومان پول بی پشتوانه مستقیما به قطعه سازان پرداخت کرد که دیگر قابل تکرار نیست و این وجه کلان فقط ۲۰ درصد طلب انها به نرخ سال گذشته بود پس متاسفانه کار تمام است و باید به فکر درشکه و گاری باشیم
پاسخ ها
حسین
||
۱۴:۴۷ - ۱۳۹۸/۰۱/۱۷
گفتی که خودرو ساز پولی نداره به قطعه سازان بده
سوال: تمام پیش فروش ها قبلی به کنار همین پیش فروش ها و فروش فوری های سه ماه اخیر کم بود؟؟؟
تحریم، عدم توان رقابت.