به شخصه بارها دیدم که تا چندین دقیقه بعد از کروز، طرف داره پیغام میده با موبایلش و اصلا بعید نیست باتوجه به ارتفاع کم پروازی این هواپیما، آنتن داشتن گوشیها اصلا بعید نیست. وقتی وزارت ارتباطات تماس تلفنی و مداش رو تایید کرده یعنی چنین چیزی ممکنه دیگه.
اون چیزی که خطوط هوایی دنیا میخوان راه بندازن، ارتباطات ماهواره ایه. نه استفاده از سیگنال آنتن های زمینی.
ما که آخرش نفهمیدیم چی به چی شد.
تماس تلفنی برقرار شده یا نه؟
تماس تلفنی میتونه روی سیستمهای رادیویی ناوبری هواپیما تأثیر بذاره یا نه؟
لطفأ یه عزیزی که در این زمینه تخصص داره جواب بده.
متأسفانه تحت هر شرایطی این ضایعه اسفناک رخ داده و نمیشه این عزیزان از دست رفته رو برگردوند،پس منطقی باشیم و از این حوادث تلخ عبرت بگیریم و اشتباهات دیگران (چه آنها که روی زمین بوده ن و چه اون خدابیامرزایی که توی هواپیما بوده ن) رو تکرار نکنیم.
پاسخ ها
ناشناس
||
۲۱:۰۷ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۱
اولا تو ارتفاع بالا احتمال ارتباط با دکل زمینی بسیار کمه ثانیا روشن بودن این دستگاه ها ارتباطی با امنیت تجهیزات ناوبری جدید نداره و نهایتا باعث ایجاد نویز در کانال ارتباطی می شه
سلام، سیگنال گوشی موبایل قطعاً میتواند باعث اختلال بر روی سیستم های الکترونیکی بشود بخصوص این هواپیما که زمان ساخت آن به بیش از 20 سال گذشته میرسد، در آن زمان شبکه موبایل نبوده که سیستم های الکترونیکی هواپیما را مقاوم نسبت به آن بسازند. هواپیما های جدید نسبت به اختلال گوشی موبایل مقاوم هستند و در هواپیماهای قدیمی این پیش بینی نشده است. در آخرین تماس خلبان این هواپیما با برج مراقبت درخواست کاهش ارتفاع از 21000 پایی به 17000 پایی داده شده که به تایید برج مراقبت رسیده و خلبان اقدام به کاهش ارتفاع نموده و سپس در چندین دقیقه بعد ارتباط قطع شده است. از طرف دیگر این تماس تلفنی آخر نیز در چند دقیقه قبل از برخورد هواپیما انجام شده است. احتمال دارد اختلال گوشی موبایل سبب شده کامپیوتر نمایش دهنده ارتفاع به خلبان در ارتفاع 17000 پایی هنگ کرده باشد و ارتفاع هواپیما را ثابت نشان داده و این در حالی بوده که هواپیما هنوز ارتفاع کم میکرده و بنابراین در 13000 پایی به کوه خورده است. البته جعبه سیاه هواپیما میتواند این مسئله را روشن کند.