مسوولین فرصت طلب ترکیه هر زمان که فرصتی پیدا کنند بدشان نمی آید جمهوری آذربایجان را مقابل همسایگان خود از جمله کشور روسیه قرار دهند - یا دست کم وانمود کنند که چنین است - ولی الهام علی اف (بگذریم از ژست ها و جملات دیپلماتیک که عربستان هم هر از گاهی در باره ی ایران می گوید) در حد فاصل سقوط هواپیمای سوخوی روسیه تا به امروز نظر و موضع خود را با چندین حرکت نمادین به دنیا از جمله ترکیه اعلام کرده است و خیلی واضح گفته که طرف کیست:
1- به فاصله ی بسیار کوتاهی از این رخداد عازم نزدیک ترین متحد فدراسیون روسیه (بلاروس شد).
2- برای دومین سفر خود، متحد دیگر روسیه (قزاقستان) را انتخاب نمود.
3- مقصد سومین سفرش چین بود.
4- در مرحله ی بعدی جمهوری اسلامی ایران را به عنوان مقصد سفر خود انتخاب نمود و در هر کدام از سفرها بنای همکاری های استراتژیک زیادی گذاشته شد. هر چهار کشور یاد شده ی فوق از جمله معدود کشورهای دنیا هستند که با روسیه روابط راهبردی دارند.
5- در دیداری که نخست وزیر ترکیه، به فاصله ی کوتاهی از رخداد سقوط هواپیما، از آذربایجان داشت ،در فرودگاه معاون نخست وزیر را برای استقبال وی فرستاد. در جمهوری آذربایجان نخست وزیر از نظر مقام پایین تر از تمامی وزرا است و معاون نخست وزیر حتی در سطح مسوول اجرایی شهر باکو هم نیست.
6- پس از آن که سفر اردوغان به گنجه به علت عملیات تروریستی لغو شد، الهام علی اف به خاطر پاسخ گویی به یک مطالبه ی از پیش انباشته شده بهترین فرصت را در یک حمله ی تروریستی به ترکیه دید و در همان اوان به ترکیه سفری غیر منتظره داشت و گفت در چنین روزهایی نمی توانم ملت ترکیه را تنها بگذارم. این پیامی بسیار روشن داشت: برای مذاکره نیامده ام صرفاً برای حضور در کنار شما و ملت ترکیه هستم. هر چند که در این سفر اردوغان خواست تلافی استقبال را بکند و روی این اصل خودش شخصاً در فرودگاه حاضر نشد (اردوغان پیشتر در استقبال بارزانی - رئیس منطقه خودمختار کردستان عراق - خود شخصاً حضور یافته بود)، ولی بدرقه را خود شخصاً در فرودگاه انجام داد.
کسی که اندکی آشنایی با زبان دیپلماتیک داشته باشد معنای این اقدامات را نیک می داند.
جمهوری آذربایجان اگر چه با ارمنستان ممکن است وارد جنگ شود ولی به ترکیه اجازه ی مداخله نخواهد داد. جمهوری آذربایجان علی رغم تجربه ی اندکی که در استقلال دارد خوب می داند که در منطقه ی بسیار حساس قفقاز جنوبی چگونه گام بردارد که حساسیت همسایگان قدرتمند وی برانگیخته نشود. از سویی نزدیک به بیست سال با صبر و متانت و حوصله مذاکره کرده و حرف های خود را زده و حجتش را با تمام دنیا تمام کرده است. ارمنستان هم مهره ی سوخته ای بیش نیست به درد هیچ کشوری نمی خورد. هر کسی با این کشور ارتباط تجاری، سیاسی، فرهنگی برقرار کند باید برای این کشور هزینه کند و همسایگانی که این کار را کرده اند دیگر حاضر به ادامه ی روند نیستند.
قصه ی روسیه و ارمنستان جدا است: روسیه در مقابل ترکیه نیازمند به حضور پررنگ در ارمنستان است و برای این حضور حتی خود را بی نیاز از اطلاع دادن به این کشور می داند.
ففط بخاطر این حمایت میکنند ک باکو طرف اونا باشه نه طرف ما.
و هیچ وقت باکو به ایران ملحق نشود. اردوغان واقعا جاه طلب و خونخوار است. ما هم باید از کردهای ترکیه حمایت کنیم.کردها که ایرانی اند چرا باید بیست ملیون جمعبتشون تو عثماني باشند.
ما ترکهای ایران هم از همزبانانمان در آذربایجان و ترکیه حمایت میکنیم اگه کسی تاریخ اورمیه رو بخونه میفهمه که این ارامنه صد سال پیش تو ماه اسفند حدود صدو پنجاه هزار مسلمونو تو اورمیه و سلماس کشتن و اموالشونو غارت کردن حالا شماها از قاتل مسلمونا حمایت کنید ...