من اهل استان فارس هستم و بنابراین در ماجرا بی طرفم. به عنوان یک کارشناس حوزه آب، چند نکته عرض میکنم:
- از نظر حقوقی آب مالی کسی است که در آن حق آبه دارد نه کسی که در سرچشمه نشسته است. یعنی آب زاینده رود، مال کسی است که 50 سال قبل با آن زندگی می کرده و مردم بالادست (مثلا چهارمحال) حق نداشته اند آن را بردارند و با آن باغ میوه ایجاد کنند.
- از نظر اصول علمی، انتقال آب بین حوزه ای (نه بین استانی) اثرات بسیار جدی زیست محیطی دارد و لذا جز برای تامین آب شرب توصیه نمی شود.
- ظاهرا مسئله این بوده است که آب شرب یزد از سرچشمه های کارون تامین شود و در نتیجه از زاینده رود به یزد آب برده اند و از سرچشمه های کارون به زاینده رود که اگر چنین باشد، طرح قابل دفاع است.
- بر اساس اطلاعات من، مشکل زاینده رود، افزایش تعداد و حجم آب بران بالا دست است.
- در ایران، برداشت آب برای صنعت دهها بار بر برداشت آب برای کشاورزی مزیت اقتصادی دارد.
- کارون مشکل جدی دارد و مشکل بیش از آنکه ناشی از انتقال آب از کارون به زاینده رود باشد، ناشی از سدهایی است که در خود خوزستان، بدن مطالعات زیست محیطی احداث شده و علیرغم اینکه اشتباه بودن آنها ثابت شده است، کسی اقتدار لازم برای خراب کردن آنها را ندارد.
- حرف آقای زرگر درست است و مدیریت آب یک حوزه نباید بین چند نفر تقسیم شود و باید متمرکز باشد.
- اگر حوزه آبریزی آب ندارد، نمی تواند با آب حوزه آبریز دیگر صنعت بسازد و باید آب مورد نیاز را از کشاورزان دارای حق آبه در همان حوزه آبریز بخرد.
- تنها راهکار جامع حل مساله، حل مدل اقتصادی آب است. آب باید دارای ارزش اقتصادی قابل محاسبه و قابل معامله بین آب بران باشد تا معلوم شود همانطور که صنعت جدید، می آید و زمین را از کاربری مثلا زراعی می خرد و کارخانه می سازد، باید آب را هم از کشاورز بخرد. (مثلا چاه کشاورز را بخرد و مسلوب المنفعه کند و به جایش چاه بزند.) و یزد هم باید آب را از اصفهان بخرد و اصفهان هم از خوزستان. (با شرمندگی، بختیاری در آب حق چندانی نداشته و احتمالا همین حالا دارد بیش از حق آبه سابقش برداشت می کند.)
پاسخ ها
ناشناس
||
۱۳:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۳۰
احسنت
ناشناس
||
۱۴:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۳۰
افرین
به عنوان یک فرد نسبتا آگاه باید عرض کنم:
ظاهرا سند حق آبه های کشاورزی در شرق اصفهان در سال 1335 صادر و به آنها تحویل داده شده است.
کارخانه ذوب آهن در سال 1345 راه اندازی شده است
انتقال آب به یزد در دولت خاتمی به شرط و دادن قول احداث تونل تا 2 سال بعد صورت گرفته است
برداشت آب از رودخانه در بالادست ها و دامنه های کوه که هم بخشی متعلق به استان چهارمحال بختیاری است و بخشی نیز منطقه چادگان استان اصفهان است در دوره آقای احمدی نژاد و با استانی کردن مدیریت اب زاینده رود ایجاد شده است
عزیز اصفهانی
شما فکر میکنید فقط شما به همه ایران خدمات اشتغال زایی میدید؟؟؟ بقیه مردم استانهای دیگه فقط تو استان شما ساکن میشن؟؟؟ و استفاده بی رویه و غیر کارشناسی آب جهت طرح های مختلف فقط در استان محروم و مظلوم شما ( اصفهان )درحال اجراست؟؟؟؟؟؟؟؟
نه عزیز من ، تو خوزستان هم ما میزبان هموطنان اصفهانی هستیم ولی مثل شما اینطوری قضاوت نمیکنیم که چون تو استان ما ساکن هستن باید بریم آب زاینده رود رو بیاریم برای مصارف صنعتی خودمون...
یه خورده انصاف هم خوبه والا
مطمئن باش نمیزاریم این طرح بطور غیر کارشناسی اجرا بشه و حق مردم خوزستان وبقیه استانهای دیگه پایمال بشه.
پاسخ ها
اصفهانی
||
۱۳:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۳۰
باریکلا به تو . اگه موفق شدی یه قوطی گز جایزه داری پیش من.
اخه عزیزم چرا اینقدر حرص بی خود میخوری اعصابتو خورد میکنی؟ بالاخره با رصد ماه و ستارگان که تصمیم گیری نمیشه.نه شما نه من حق نداریم بگیم میذاریم یا نمیذاریم.حرف ما اینه که ما به خاطر کاری که اقایون کردن به خاطر ابی که انتقال دادن به مشکل خوردیم خودمونم دوست نداریم برای رفع مشکل ما برای کس دیگه مشکل ایجاد بشه.منتها یه عده این وسط با شلوغ بازی و نه نه من غریبم میخوان جو بدن که کار خوبی نیس.کار باید به صورت علمی حل بشه.
با سلام
دوستان دقت کنند که اولا اب زاینده رود مختص استان چهارمحال و بختیاری است و ابتدا باید اب این استان تامین بشه بعد بقیه استانها،نمیشه که مستقیما بیان از سرچشمه اب را به بقیه استان ها ببرن.یه چیز دیگه مخصوصا برای بچه های اصفهان که روی منابع آبی استان ما نظر ندید
چرا ماهم مثل عربها از تکنولوژی ، شیرین کردن آب دریا که خیلی هم پیچیده نیست استفاده نمی کنیم ؟
همین الان شرکتهای مستقر در کرمان در حال احداث خط لوله از دریا به محل معادن خود هستند . پس دولت و یا شرکتها می توانند در مقیاس بسیار گسترده تر این کار را انجام دهند . به نظر من فولاد مبارکه و ذوب آهن بایستی نسبت به این طرح هرچه زودتر اقدام کنند
اگر آب را از جلگه خوزستان ببريد .دودش (خاك وريز گردها) توچشش همه مردم غرب ومركزي و جنوب غرب ايران مي رود .آنوقت انواع سرطان وبيماريهاي ريوي و... سراغتان مي آيد. فقط جلو دماغتان را نبينيد وبلند مدت فكر كنيد.
دوستان عزیز هموطن مدیریت بحران آب (منابع سطحی وزیر زمینی) نیاز مند برنامه ای ملی است .به نکات ذیل توجه کنید:
-رود کارون در اهواز خشکیده است در صورتیکه ذخیره آب سد های عظیمی چون کارون 4 وکارون 3 فقط در راستای تولید برق استفاده میشود .
ذخیره آب سد زاینده رود علاوه بر تولید نیرو بخش اعظم آب شرب وکشاورزی مرکز ایران را تامین میکند که بواسطه افزایش جمعیت ،تغیر الگوهای بهره برداری وخشکسالی های متوالی با خطر جدی روبرو شده است .
آبهای سطحی استان چهارمحال وبختیاری در خط القعر ها جریان دارند لذا استفاده کشاورزی از آن نیازمند پمپاژ آب در حد وسیع از منابع آب سطحی است از اینرو تمام آب کشاورزی وشرب چهارمحال وبختیاری از منابع زیر زمینی تامین میشود .افت شدید آب در سفره های زیر زمینی ،عم جبران برداشت از طریق بارش برف ،افزایش نیترات چاههای آب شرب از نمودهای بحران آب در چهارمحال است .
در این وضعیت هرچند انتقال آب از حوضه کارون به زاینده رود کم خسارت ترین روش است اما اگر تونل انتقال بهشت آباد باعث خشکیدن منابع آب زیر زمینی واختلال در سفره های آب زیر زمینی چهارمحال شود تمام حجم آب انتقالی از طریق این تونل حتی کفاف جبران کاهش آب چهامحال را نیز نخواهد داد .
لذا فارغ از بحث های منطقه ای مدیریت منابع ملی آب یعنی اتخاذ سیاستی که در پرتو آن "نه سیخ بسوزد ونه کباب !!"
من يك خوزستاني هستم و از مسئولين ميخوام آب شرب مثلا مركز استان را بياشامند ببينند چه خبره وقتي مهمان باشند از آب معدني لطفا استفاده نكنند ببينند چه خبر و بوي لجن آب را هنگام دوش گرفتن ببينند چطوره