ملاك پيشرفت پزشكي ايران چيست ؟ ايا هر سال از برندگان جايزه نوبل در دنيا هستيم ؟ ايا روشهاي نوين تشخيص بيماري به جهانيان ارايه ميدهيم ؟ ايا پيشرفت هاي پزشكي ايران اقصي نقاط ايران را در نورديده است و مردم را از بهداشت و سلامتي قابل قبول بر خوردار كرده است ؟ ايا ميانگين سن را در كشور به ميزان كشورهاي پيشرفته مانند ژاپن و امريكا و اكثر كشورهاي اروپايي افزايش داده است ؟ وضع پزشكي از نظر سطح علمي از ديگر رشته ها به هيچوجه بالاتر نيست و فقط بازار خوبي از لحاظ كسب و كار و در امد پيدا كرده است . اگر پزشكي در ايران پيشرفت داشت سطح بهداشت مملكت خيلي بهتر از وضع موجود بود و اينهمه بيماريهاي رنگارنگ كريبانگير مردم نبود . بيجهت دل خود را به اين خيالات واهي خوش نكنيد و عزم خود را جهت پيشرفت در تمامي جزم كنيد . انشااله
بنده در رسته ای غبر از پزشکی درس خوندم و به جرات میتونم بگم که سما هیچوقت میتونید دانشجوی دومی مثل بنده پیدا کنید - من به خاطر مشکلات مالی که امکان حتی تامین یکی دو میلیون پول برای مسافرت از ایرات به یک کشور دیگر برای گرفتن مدرک دکتری نبود مجبور شدم دکترام ایران تموم کنم. بعد از چند سال کار بلافاصله تو یک کشور اروپایی کار پیدا کردم و الان هم امریکا زندگی می کنم و جزء بهترین های رشته خودم به حساب میام. ببینید واقعیت های مختلفی هست که یاعث میشه ما در بعضی رشته های عقب بمونیم - ۱- نبود اساتید خوب - متاسفانه استخدام در دانشگاهها بر اساس رایطه است ۲- نبود بودجه پژوهسی - من وقتی دانشجوی دکتری بودم مجبود بودم تو یک شرکت خصوص کار کنم و از اون طرف باید تا دو نصف شب بیدار میموندم تا کار پایان نامه رو انجام بدم - ۳ سیاسی بودن دانشگاهها و عدم وجود استقلال - نبود درامد و شغل مناسب پس از فارع التحصیلی ۴- تحریم های گسترده بین المللی که امکان دسترسی و همکاری با سایر دانشگاهها رو غیر ممکن می سازد ۵ - نبود امکانات مناسب تحقیقاتی و لوازم ازمایشگاههی - در پایان چیزی که در کشور ما بیشتر به جوک شباهت داره بودجه تحقیقاتی که در اختیاز سازمانها قرار می گیرد- این بودجه ها به شکل ناعادلانهو دلالی بیه اساتید و محققان توزیع می شه و بعد هر استادی اون به عنوان درامد شخصی در نظر میگیره و بعد چند دانشو مجبور می کنند که کارشون انجام بدند به صورت مجانی - در سایر کشور ها شما وقتی درخواست یا پروپوزال میفرستید مشخص می کنید که چند نفر استخدام خواهید کرد و چقدر از این پول برای حقوق خود شما منظور خواهد شد و تا ریال اخرش باید پاسخگو باشی ولی تو کشور ما پول می گیرن و چند تا دانشجو مجبور می کنند که چند تا گزارش تو خالی بنویسن و بعد هم زیر سبیلی همه چی درست میشه - هر چند منتشر نمی کنید ولی من فقط واقعیات گفتم
متاسفانه صورت سوالی که تابناک مطرح کرده است غلط است. اصولا تولید چیزی در دنیا که از قبل وجود داشته است کار علمی درجه اول محسوب نمی شود البته تولید فاکتور 8 برای ایران که تاحدی ایزوله است و باید نیازهای خودش را خودش برطرف کند پیشرفت خیلی بزرگی است ولی با معیارهای علمی جهانی پیشرفت محسوب نمی شود چون نوآوری در آن نیست.
کارهای نوآورانه در تمام دنیا در مقالات ژورنال معتبر چاپ می شوند. ابتدا شما بیایید رشته پزشکی را با سایر رشته ها در این زمینه مقایسه کنید و ببینید که محققین ما در زمینه پزشکی در چاپ مقالات ژورنال معتبر که نشان دهنده انجام کار درجه اول علمی است آیا واقعا از محققین ما در سایر رشته ها از جمله رشته های فنی مهندسی جلوتر هستند یا خیر و بعد دلیل جلو بودنشان را بپرسید. به نظر من اتفاقا رشته های پزشکی در ایران در زمینه کار درجه اول علمی از سایر رشته ها عقبتر هستند چون بیشتر پزشکان مشغول در دانشگاه به جای اینکه مانند سایر رشته بیشتر وقتشان مشغول به تحقیقات در آزمایشگاه باشد بیشتر وقتشان مربوطه به فعالیتهای حرفه ای مانند درمان و بیمارستان و مطب است و ننشسته اند در آزمایشگاه تحقیقات انجام دهند.
همه دلایل درستی که ذکرشد بجای خود،نقش بی بدیل خانم دکتر دستجردی و حمایت خوب وجدی ایشان از محققین را بایدکاملا جدی گرفت دربعضی وزارتخانه ها نظیر راه وشهرسازی(علیرغم کارخوب وانبوه مسکن مهر)متاسفانه در اکثر بخشهای ان و به ویزه سازمان راهداری وایمن سازی راهها هیچ حمایتی از نواوری وخلاقیت نمی شود. در این رابطه نقش ضعیف وزیر محترم راه ونیز نقش بسیارضعیف وبی انگیزه رییس سازمان راهداری ومعاون ذیربط وی کاملا قابل توجه می باشد!
برای ما این پیشرفت ها غرور آفرین است ولی برای بیمار وقتی ارزش دارد که :
1-دارو از حالت آزمایشگاهی به صورت تجاری در بیایدو در دسترس بیمار باشد
2-دارو پس از تجاری شدن هم کیفیت داشته و هم با جیب بیمار همخوانی داشته باشد و سازمان های بیمه گر آنهارا بیمه کرده و خوش حساب باشند تا دارو بدست آزاد فروشان نرسدو شرکت ها برای سود بیشتر صادرات داشنته و دولت هم کمکشان کند.
هرگز اينگونه نيست كه در پزشكي بيش از ساير رشته ها پيشرفت كرده ايم . بيشترين مقالات يعني دو سو مقالات درزمينه شيمي و صنايع وابسته است ( توجه داشته باشيم كه 90 دزصد صنايع شيميايي است) . اما در پزشكي همه چيز بولد مي شود . چه بسيار دستگاهها و مواد شيميايي پر ارزش كه در داخل توليد مي شوند و فقط كساني كه در آن صنعت دستي دارند مطلع مي شوند.
مثل توليد يك دارو كه كپي شده است و اينقدر سر و صدا كرده صدها ماده جديد كه قبلا و جود نداشته ( در هيچ جاي دنيا )در ايران توليد مي شود . اما مسئوليني كه بايد سواد و معني پيشرفت را بدانند را نداريم.
همه اينها بدين معني نيست كه ما در همه زمينه پيشرفت مي كنيم . نه ما در همه زمينه ها عقب هستيم حتي در پزشكي.
چرا؟ چون پول بادآورده نفت داريم وباعث مي شود آدمهاي بي لياقت مسئوليتها را به دست بگيرند و چاهها و چاله هاي ايجاد شده از تصميمات غلط آنها با اين پول پر شود . پس فقط سو مديريت هست وبس وگرنه امكانات نيروي انساتي و مالي فراوان است