مدیریت رانندگی موضوعی تخصصی اجتماعی و مهندسی است. تا وقتی مدیران رانندگی در کشور ما پلیس های غیر متخصص مقل رویانیان باشند که وقتی از دست راننده ها عصبانی می شود در تلویزیون به آنها بد و بیراه بگوید همین وضع فعلی هم از آقائی و انسانیت مردم است وگرنه سیستم عقب مانده راهنمائی و رانندگی ما لیاقت همین حد رانندگی را هم ندارد.
پاسخ ها
ناشناس
||
۱۲:۵۰ - ۱۳۸۹/۱۰/۰۱
چه ربطی به سیستم راهنمایی و رانندگی داره آقای ناشناس؟؟؟!!!!!!
هر کسیو تو قبر خودش می ذارن. پس با توجیهات الکی سعی نفرمایین که از بار مسوولیت خوب رانندگی کردن شانه خالی بفرمایین لطفا
در شهر اراک دو خیابان منتهی حاشیهای شهر که بسیار پرتردد هم هستند. یکی از شمال به جنوب و دیگری بالعکس یکطرفه است. ولی بهدلیل وجود یک ایستگاه گاز خودرو در یکی و وجود یک خیابان فرعی برای دسترسی در دیگری. در هردوی این جاده های شلوغ ماشینها طوری عبور منمونع میروند که گوئی خیابان دوطرفه است و نیروی انتظامی و راهنمائی و رانندگی هم فقط نظاره گر است و فقط وقتی تصادف شود راننده خاطی را مقصر تصادف میشمرد. همین. و البته گوششان هم بدهکار نیست حتی بنده به بازرسی نیروی انتظامی هم تلفن کردهام اما هیچ اتفاقی نیافتاده است.
امیدوارم پاسخ سوال شما را داده باشم.
ما مردم مقصر اصلی هستیم، قوانین و دولتها مقصر نیستند. علت متاسفانه ضعف فرهنگی است. به عنوان مثال عبور از بین خطوط چقدر نیاز به آموزش دارد که باز میبینمیم در پایتخت کشور فرهنگی ما هم رعایت نمی شود. متاسفانه ما مردمان خودخواهی هستیم.
1- خروجی ها و ورودی های بزرگراه ها اکثرأ استاندارد نیستند .
2-پلیس راهنمایی و رانندگی نسبت به تخلفات بی توجه است .
3- مفهوم خطوط در سطح خیابان ها برای رانندگان مشخص نیست . خیلی ها تفاوت بین خط سرعت ، خط سبقت و خط آهسته را نمی دانند .
4 - همه چیزمان به همه چیزمان می آید .
آقا اینها همه درست ، کافیه یک نگاهی به رانندگی مردم قم بیندازید تا به عمق فاجعه پی ببرید.
پاسخ ها
ناشناس
||
۱۴:۱۳ - ۱۳۸۹/۱۰/۰۱
حقیقتا در بعضی شهرستان رانندگی از فاجعه بد تر است. در تهران علی رغم شلوغی بیش از حد ، مردم خیلی بیشار مراعات میکنن. بنده به دلیل کار دفعات زیادی به یکی از شهر های شمال کشور مسافرت میکنم. به عنوان مثال ، هنگامی که عابر قصد عبور از خیابان ها را دارند ، رانندگان با افزایش سرعت مستقیما به سمت عابر حمله میکنند انگار که مشغول بازی کامپیوتری هستن.
خيلي مقاله جالبي بود. در ايران بايستي هميشه انگيزه ايجاد كرد. مثلآ هركس يك برچسب پشت شيشه عقب بچسبانند و روي آن نوشته شود خوبرانان 3% از حق بيمه كم گردد.
ضمنآ مهمترين عامل ترافيك عدم راننئگي بين خطوط ميباشد و پليس هم با آن قاطع برخورد نميكند.
هر کسیو تو قبر خودش می ذارن. پس با توجیهات الکی سعی نفرمایین که از بار مسوولیت خوب رانندگی کردن شانه خالی بفرمایین لطفا