بازدید 8894

عطاءالله بهمنش روزنامه نگار و گزارشگر برجسته بدرود حیات گفت

استاد بهمنش فقط در گزارشگری فوتبال ید طولایی نداشت؛ او در دنیای کشتی نیز یک پدیده‌ شگفت‌انگیز بود و به اعتقاد بسیاری از کارشناسان هنوز هم کسی نتوانسته است جای او را بگیرد.
کد خبر: ۷۰۰۷۳۷
تاریخ انتشار: ۱۱ تير ۱۳۹۶ - ۲۳:۳۴ 02 July 2017
عطاءالله بهمنش روزنامه نگار و گزارشگر برجسته بدرود حیات گفت
عطاءالله بهمنش، ورزشکار، نویسنده، روزنامه‌نگار، کارشناس مفسر، تاریخ‌شناس ورزشی و گزارشگر برجسته کشورمان بر اثر سکه مغزی بدرود حیات گفت.
 
به گزارش «تابناک»؛ بهمنش در فروردین سال ۱۳۰۲ در کرمانشاه دیده به جهان گشود. وی نویسندگی را از دی ماه ۱۳۳۰ در مجله ورزشی «نیرو و راستی» که توسط منیر مهران و منوچهر مهران منتشر می‌شد، شروع کرد و همکاری خود با آن نشریه را تا هنگام تعطیلی آن در سال ۱۳۳۷ ادامه داد.

بهمنش در سال‌های ۱۳۳۳ تا ۱۳۳۷ در نشریه امید ایران نیز می‌نوشت و پس از آن نیز از نویسندگان اصلی هفته‌نامه کیهان ورزشی به شمار می‌آمد و با نشریاتی همچون روزنامه اطلاعات، گلبانگ‏، روزنامه ری، ایران ورزشی نیز همکاری داشت.عطاءالله بهمنش روزنامه نگار و گزارشگر برجسته بدرود حیات گفت

بهمنش چندین دوره قهرمان دو و میدانی تهران در رشته‌های نیمه استقامت، دفاع راست تیم فوتبال بانک ملی بوده و در رشته‌های تنیس و کوهنوردی نیز فعالیت کرده است.

البته مهمترین علاقه و بیشترین فعالیت بهمنش در زمینه ورزش کشتی بوده است و او پنج سال دبیر و نایب رئیس فدراسیون کشتی ایران بود.

وی نخستین گزارشگری زنده ورزشی در ایران از رادیو را در سال ۱۳۳۷ برای رقابت دو و میدانی میان تیم ملی ایران و عراق از صدای ایران انجام داد.

استاد بهمنش اولین گزارشگر تاریخ فوتبال ایران نیز هست. وی در کنار یکی دو تن از گزارشگران موفق آن دوران پای ثابت گزارش‌های فوتبال بود و بازی‌های مهم تیم ملی به او ‌سپرده می‌شد. او شجره‌نامه نه تنها فوتبالیست‌ها که تمام ورزشکاران را داشت و به راحتی می‌توانست به شما بگوید پای "غفور‌‌ جهانی" برای اولین بار کی و کجا به توپ خورده است. لحظه‌ای که پای "غفور جهانی" به توپ خورده شب بوده یا روز و یا ...!

استاد بهمنش فقط در گزارشگری فوتبال ید طولایی نداشت. او در دنیای کشتی نیز یک پدیده‌ شگفت‌انگیز بود و به اعتقاد بسیاری از کارشناسان هنوز هم کسی نتوانسته است جای او را بگیرد.

گزارش‌های حیرت انگیز او در بخش کشتی‌های جام‌های جهانی و بازی‌های المپیک (هر کدام شش دوره و در طول نزدیک به 30 سال در پیش از انقلاب) و خصوصا گزارش کشتی‌های مرحوم "جهان پهلوان تختی" و یا "عبدالله موحد" را باید شنید تا اوج ظرافت، مهارت و هیجان را درک کرد.

استاد بهمنش برخی مسابقات مهم "محمدعلی کلی"، بوکسور پرآوازه امریکایی را نیز گزارش می‌کرد. این گزارش‌ها آنچنان اعجاب انگیز بود که مردم را در زمستان‌های با دو متر برف وادار می‌کرد ساعت پنج صبح به قهوه‌خانه‌ و یا خانه‌هایی که تلویزیون در آنها وجود داشت، بکشاند.

مردم ایران عاشق استاد بهمنش بودند، به طوری که وقتی تلویزیون، مسابقه فوتبالی را با صدای گزارشگر دیگری پخش می‌کرد و بهمنش همزمان در رادیو آن مسابقه را مستقیم گزارش و تفسیر می‌کرد، مردم صدای تلویزیون را می‌بستند تا تصویر تلویزیون را با صدای بهمنش از رادیو ببینند. 
 
او همچنان که در گزارشگری رادیو و تلویزیون یک فرد خارق‌العاده بود، در حرفه‌ روزنامه‌نگاری نیز یک فرد چیره‌دست به شمار می‌آمد. بهمنش نویسندگی را از دی ماه 1330 در مجلهی ورزشی "نیرو و راستی" که توسط "منیر مهران" و "منوچهر مهران" منتشر می‌شد، شروع کرد و همکاری خود با آن نشریه را تا هنگام تعطیلی آن در سال 1337 ادامه داد.

وی همچنین در سال‌های 1333 تا 1337 در نشریه "امید ایران" نیز می‌نوشت و پس از آن نیز از نویسندگان اصلی "هفته نامه کیهان ورزشی" به شمار می‌آمد و با نشریاتی همچون "روزنامه اطلاعات"، "گلبانگ"، "روزنامه ری" و تا همین اواسط دهه 80 شمسی با "ایران ورزشی" نیز همکاری داشت. از وی علاوه بر مقالات، گزارش‌ها و یادداشت‌های مختلف ورزشی، چندین کتاب ورزشی نیز به یادگار باقی مانده است.

در قسمتی از کتاب فوتبال، نوشته استاد بهمنش آمده است: «فوتبال ما همچون نگارخانه‌ای است که بر‌پاکنندگان آن تصویرهای زشت و زیبا را بر در و دیوار آن آویخته‌اند و تماشاگران پس از دور زدن و نگاهی سرسری، پی کار خود را می‌گیرند تا گشایش نگارخانه دیگر.»

این کتاب که در سال 1361 به قلم استاد به نگارش درآمده است، افق بلند نگاه وی را نشان می‌دهد که چگونه با نکته‌سنجی و ذکاوت بر مسائلی دست می‌گذارد که امروز با نام "بداخلاقی" گریبان فوتبال ما را گرفته است. همچنین در جای دیگری از این کتاب آمده است: «اگر هنر بازی با توپ و انسانیت و ادب و نزاکت را از فوتبال بگیرم چه چیزی باقی می‌ماند؟ هیچی! لگذ زدن به توپ.»

استاد بهمنش که از دید بسیاری از بزرگان ورزش ایران به تاریخ مصور ورزش نیز شهرت دارد، در خصوص نحوه‌ آشنایی و راهیابی به حرفه‌ گزارشگری و فعالیت در مطبوعات ورزشی گفته است: «سال 1337 بدون استاد شروع کردم، اما قبل از آن در مطبوعات کار می‌کردم. زمانی که در بانک ملی، هافبک راست بودم و با اصول و کلیات ورزش آشنایی داشتم هیچ وقت فکر نمی‌کردم روزی به خانواده بزرگ مطبوعات وارد شوم. مطبوعات قابل احترام است و در هر سطحی باشد،برای روشن شدن جامعه لازم است. مملکت بدون مطبوعات نمی‌شود؟! راستش را بخواهید اولین مطلبی که من نوشتم در سال 1330 بود که راجع به "جسی اونس" بود و در مجله "نیرو و راستی" چاپ شد.»
 
بهمنش همچنین در خصوص راهیابی خود به رادیو نقل کرده بود: «من یک ضبط صوت "جلو‌سوی" ایتالیایی خریده بودم. 250 تومان. پول نداشتم، همه‌اش را بدهم، قسطی از دفتر مجله خریدم. الان هم نگهش داشته‌ام. یک روز که کسی خانه نبود، در دوران رقابت کشتی بین "امامعلی حبیبی" و "جهانبخت توفیق"، من گزارش این کشتی را نوشتم تا به مطبوعات بدهم. اما گفتم ببینیم با این ضبط صوتم چطور می‌شود کار کرد. من که استاد نداشتم. هر چه بود اگر چشمه زلال بود یا گل آلود، خودش بود. این را من گزارش کردم و بعد گوش دادم. دیدم بد نیست. فقط یک عیب دارد و آن هم این که سروصدای محیط را ندارد. به کسی حرفی نزدم، یک روز ضبط صوتم را برداشتم و به ورزشگاه رفتم و گوشه‌ای از یک بازی را ضبط کردم.

دستگاه میکس نداشتم. هر دوی اینها را گوش دادم و مقایسه کردم، دیدم که گزارشم با صدا چگونه است. این را بردم سر کلاس درس. دبیر ما "معینیان" بود. بعضی از دوستانم به من خندیدند که این کیسه مارگیری چیست که با خودت آورده‌ای! اما من گوش ندادم و گزارشم را پخش کردم. دبیر گوش داد و گفت بعد از کلاس بیا دفتر. در دفتر به من گفت: هر کس به تو حرفی زد گوش نکن. همان کاری را که خودت تشخیص داده‌ای انجام بده! عطاءالله بهمنش روزنامه نگار و گزارشگر برجسته بدرود حیات گفت
 
بعد همان دبیر باعث شد مرا برای اولین بار دعوت کردند که بازی فوتبال بین ایران و هندوستان را به طور زنده گزارش کنم. من رفتم کنار چمن نشستم و گزارش کردم. وقتی به رادیو برگشتم از در که رسیدم، هر کس به من رسید، گفت عالی بود، چقدر خوب بود! اما من از این کار احساس غرور نکردم.»

استاد بهمنش که با استعداد ذاتی و تسلط بر ادبیات فارسی به عنوان نویسنده چیره دست مطبوعات توانسته بود در زمان خود به یک گزارشگر شش دانگ تبدیل شود در خصوص کار یک گزارشگر گفته بود: «من نظر شخصی خودم را می‌دهم. یک گزارشگر رادیو و تلویزیون باید نویسنده چیره دست مطبوعات باشد. اگر ادبیات مملکتش و قضاوت مردم را دور بریزد و به آن اهمیت ندهد و از کنار مسائل فنی بدون توجه بگذرد، هیچ نمی‌ارزد! گزارشگرهای ما خیلی زود پرش کرده‌اند. من راجع به این مسأله صحبت نمی‌کنم، چون یک عده ناراحت می‌شوند، گزارشگر باید ذاتاً سریع، اهل مطالعه و حواسش به جهان باشد، دروغگو نباشد و البته سیاست هم داشته باشد.» 
تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۲
انتشار یافته: ۲۴
روحت شاد و پرفروغ ، و قرين رحمت خداوندى باد٠ بله آن سالها كه شما فوتبال و كشتى را تفسير و گزارش ميكردى هرگز فراموش نميكنم ٠ حداقل اين دو ورزش را از بركت حضور شما در كنار تشك و يا زمين ، شناختم٠ بادت گرامى باد ٠ بعيد ميدانم كه ورزش ايران چون تو نابغه اى را بنود ببيند٠بيش از اين در بضاعتم نبود گرچه در حد و شأن شما هم نيستم٠
مدا رحمتشان كند ايشان در زمان خود گزارشگري بي بديل بودند
روحت شاد و قرین رحمت پروردگار
گزارشهای فوتبال و بویژه کشتی مرحوم بهمنش از خاطرم پاک نخواهد شد.
بغل دست وی در عکس اقای حبیب اله روشن زاده است
مرد کم نظیری بود. یادش گرامی و روانش شاد باد.
درگذشت استاد مسلم گزارشگری رو خدمت تمامی ملت عزیز ایران تسلیت عرض می نمایم . کلام قاصر از بیان توانمندی های این استاد بزرگ است ؛ خدایش بیامرزد و روحش همیشه قرین شادی .
خداوند رحمت كنه صدايي گرم و پرحرارت .نوستالوژي زمان مابدرود.
خداوند رحمتت کنه مرد خوش صدا و صادق ورزش ایران...در این زمانه شبیه این مردان خیلی کم پیدا میشه
خداوند ایشان وامثال ایشان را بیامرزد
ایکاش یکی از گزارشهای کشتی یا فوتبال این مرحوم را برایمان می کردید.

روحش شاد.
روحش شاد
مردم ایران عاشق استاد بودند........... برای همین دیگر به او اجازه کار ندادند؟؟؟؟؟
اگر واقعا ایشان اینقدر در کارش خوب بوده و مهارت داشته و مردم هم عاشقش بودند پس چرا بعد از انقلاب از وجودش استفاده نشد؟ لطفا مسئولان صدا و سیما پاسخ دهند.
خوش تیپ بوده ولی خب...
خدا بیامرزد صدا و تفسیر های او بی نظیر بود.
واقعا با صدای آقای بهمنش گزارش فوتبال چیز دیگه ای بود.

خدا رحمتش کند
روح پر فتوح و پر تلاشش شاد و یاد وخاطرات شیرینش ماندگار و این ضایعه تاثر وتاسف انگیز بر خانواده محترم و عموم مردم وفادار و با مهر و مرام میهن تسلیت باد
روحش شاد
خدا رحمتش کند .روحش شاد .
نوشته بسیار عالی و در خور شان این گزارشگر بزرگ میهنمان بود. او زمانی که کشتی های تختی و یا عبدالله موحد را گزارش می کرد به قدری هیجان و شور و شوق در کشور ایجاد می کرد که وصف ناپذیر بود. در حقیقت او با گزارشهای خود کشور را در حالت هیجان و التهاب قرار می داد. بهمنش یکی از ارکان بزرگ ترقی ورزش در ایران بود و نام و آوازه او باید به عنوان یک مرد ممتاز و برجسته و نخبه در تاریخ ورزش ایران ثبت شود.
روحش شاد ویادش گرامی براستی بسیاری از مرذم ایران فقط بخاطر گزارشهای جذاب وشنیدنی استاد بهمنش به ورزش کشتی وفوتبال علاقمند شدند صدای دلنشین واطلاعات فوق العاده اووگیرایی صدای او برای هیچکس تردیدی باقی نمیگذارد که دیگر کسی در این حرفه هرگز به پای او نخواهد رسید وفقدان او برای کسانی که او را میشناسند وصدای او را شنیده اند مایه تاسف واندوه بسیار است خداوند روحش را در جوار رحمت خود مستفیض فرماید
رحمه الله علیه. او از خدمتگزاران به کشور بود. برای شادی روحش صلوات.
حالا خب شد فوت کرد تا یادش کنید. ما جقدر مردم فراموش کاری هستیم.
روحش شاد
برچسب منتخب
# حمله به کنسولگری ایران در سوریه # اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل # کنکور # حماس
آخرین اخبار