بازدید 129367

همه چیز درباره انحرافات اخلاقی آقای سعدی!

کد خبر: ۶۸۶۸۵۳
تاریخ انتشار: ۰۱ ارديبهشت ۱۳۹۶ - ۱۷:۳۱ 21 April 2017
امروز اول اردیبهشت روز بزرگداشت سعدی شیرازی است،‌شاعری که او را استاد سخن و شیخ اجل می‌نامند، دیروز و امروز جلسات و کنفرانس‌ها و همایش‌های متعددی برای نکوداشت این شاعر و ادیب بزرگ کشورمان برپا شد و بسیاری از استادان و چهره‌های سرشناس درباره جایگاه او سخن گفتند اما...

به گزارش جام‌جم آنلاین، ما در این گزارش و در این روز خاص که با نام شیخ اجل پیوند خورده است، می‌خواهیم یک بار برای همیشه به علامت سوال بزرگی درباره شخصیت و زندگی سعدی پاسخ دهیم، شخصیتی که بخصوص در میان مردم همواره درباره زندگی اش اتهامات و روایات زیادی گفته و شنیده می‌شود از روابط نامشروع تا شاهد و شاهدبازی و هزل گویی...آیا سعدی واقعا این گونه بوده است و به تعبیر خودش «دامنش تر بوده است»؟

مرد ناپاک یا ستایشگر زیبایی؟!


دکتر محمد بقایی ماکان از چهره‌های شناخته شده عرصه ادبیات روزگارمان پرسش جام‌جم آنلاین ما درباره انحرافات اخلاقی سعدی را این گونه پاسخ می‌دهد: «نکته اول این است که شخصیت‌های تاریخی در تمام حوزه‌ها چه سیاست چه فرهنگ را باید با توجه به شرایط و اوضاع زمان خودشان مورد بررسی و نقد قرار داد، ما سرداران جنگی بزرگی در تاریخ داریم که مهم‌ترین ویژگی آنها فتح دیگر سرزمین هاست آن هم فتوحاتی که شاید با متر و معیار و ارزش‌های انسانی و حقوق بشری امروز بخواهیم آن را بررسی کنیم چندان قابل دفاع نباشد»

این پژوهشگر گفت: «شخصیت‌های فرهنگی هم همین گونه هستند در مورد سعدی باید بررسی کرد او در چه زمانه‌ای می‌زیست و در چه شرایط فرهنگی به سر می‌برده است، در مورد سعدی و بخصوص نگاه زیباپسند او انتقاداتی در همین قرن اخیر شده است و خیلی‌ها هم منتقد او بوده اند و بر این نکته انگشت گذاشته‌اند. احمد کسروی معروف ترین این منتقدان است که در چند کتاب خودش در پیرامون ادبیات سخت به سعدی می‌تازد و او را «مرد ناپاک» نامید، او باب پنجم گلستان سعدی را مردود می‌داند و تاسف می‌خورد چرا این کتاب باید در مدارس تدریس شود!»

بقایی ماکان افزود: «من معتقدم هر پدیده‌ای را باید در کل و با در نظر گرفتن همه ابعاد مورد ارزیابی قرار داد، هیچ کسی هم به قول خود سعدی کاملا پاک و منزه نیست و هرکسی ایراداتی دارد ولی مساله اینجاست که سعدی به عنوان کسی که آنچه در دل داشت را با صراحت بیان کرد ارزشش بیش از کسانی است که دیدگاهی مثل او داشتند ولی بیان نکردند در حالی که آثارشان پیداست که نظر مساعدی نسبت به شاهدبازی داشتند ولی سعدی خیلی راحت می‌گوید: دیده را فایده آن است که دلبر بیند / ور نبیند چه بود فایده بینایی را

این استاد ادبیات تاکید کرد: سعدی آدمی است که قلبی بزرگ، احساسی ظریف و شکننده و طبعی لطیف دارد و هرآنچه که زیباست برای او جذاب است اما نباید این جذابیت را بر مسائل پیش پا افتاده جنسی و از نوع مستهجن تعمیم داد از نگاه من سعدی فقط ستایشگر زیبایی است.

بقایی ماکان گفت: ما همین شیوه تفکر را به مراتب شدیدتر در سنایی می‌بینیم سنایی که امروز به عنوان مرجعی در عرفان مورد ستایش قرار می‌گیرد و برخی غزل‌های عرفانی او در مساجد و منابر خوانده می‌شود خیلی راحت تر و واضح تر از سعدی احساسات شاهدبازانه خود را مطرح می‌کند و بسیاری از غزل‌های او با «ای پسر» شروع می‌شود! ولی سعدی واقعا ستایشگر زیبایی هاست و خدمتی که او به زبان فارسی کرده است آن قدر متعالی و چندان درخور ستایش و تعظیم است که پرداختن به مسائلی از این دست درباره او بنظرم فدا کردن کل در جزء هست.

او صحبت‌های خود را این گونه جمع بندی کرد: در مجموع مقصود من این است که هیچ کسی به قول سعدی بی دامن تر نیست: هیچکس بی‌دامنی تر نیست لیکن پیش خلق / باز می‌پوشند و ما بر آفتاب افکنده‌ایم... بنابراین از آنجا که من فکر می‌کنم هیچ کس بی عیب نیست در آفتاب افکندن ایرادات بسیار جزئی در واقع جفا به کلیتی است که بسیار تاثیرگذارتر و پسندیده تر است.

دشمنان سعدی و آبروریزی های اخلاقی

دکتر احمد تمیم داری، نیازی به معرفی ندارد، از سعدی پژوهان بزرگ و شناخته شده کشورمان است، او تمام قد از سعدی دفاع می‌کند و اتهامات را واهی و بی اساس می‌داند، او به جام‌جم آنلاین گفت: ما امروز با هزلیاتی رو به رو هستیم که واقعا مناسب نیستند و آنها را به سعدی نسبت می‌دهند، سعدی متعلق به قرن هفتم است و فاصله زمانی بسیاری با روزگار او داریم، این که چنین شعرهای نامناسبی را که هیچ جوره با شریعت و عقل و خرد تطبیق ندارد به سعدی نسبت دهیم و هیچ مدرک محکمی هم نداشته باشد من نمی‌توانم آن را بپذیرم و این هزلیات را از آن سعدی بدانم.

تمیم داری افزود: سعدی مثل بسیاری از بزرگان دیگر فقط دوست ندارد، دشمن هم داشته است، عده‌ای که به سبک خراسانی علاقه مند بوده اند با سعدی مقابله می‌کنند و حتی شخصیت او را مخدوش می‌نمایند.

او ادامه داد: سعدی یک شخصیت چند وجهی است، او شاعر است و در عین حال واعظ بوده و روابط اجتماعی و سیاسی پررنگی در زندگی اش داشته است و حتی در تاریخ داریم که او مشاوره‌های سیاسی هم به اتابک زنگی حاکم شیراز ارائه می‌کرده است، خب چنین آدمی که بسیار شهیر و معروف بوده است، دشمن نداشته است؟ چنین آدمی به این سادگی روی به آبروزی اجتماعی می‌آورد؟

این سعدی پژوه افزود: پیامبر گرامی اسلام فرمودند الدنیا مزرعه الاخره و همواره تاکیدشان بر توجه توامان به دنیا و آخرت بوده است، سعدی هم دقیقا همین گونه است و می‌گوید به جهان خرم از آنم که جهان خرم از اوست / عاشقم بر هم عالم که همه عالم از اوست... سعدی هم به عشق دنیایی توجه دارد و هم به عشق اخروی.

تمیم داری در پاسخ به این پرسش که برخی با استناد به برخی نشانه‌ها در شعر سعدی او را مورد نقد اخلاقی قرار می‌دهند هم گفت: شعر شاعر و اثر هنری هنرمند به هیچ وجه نمی‌تواند دلیلی بر زندگی شخصی او باشد، شعر شاعر مبتنی بر تخیل است و نباید با تعقل و مسائل شرعی آن را بسنجیم و به هیچ وجه دلیل بر زندگی اجتماعی و شخصی او نخواهد بود، این مشکلی است که ما با ایرج میرزا هم داریم و زندگی شخصی او کاملا متضاد با آثارش است، سعدی قرآن شناس بوده است، این که او از دیدن یک پدیده زیبا لذت می‌برد نباید آن زیبایی پسندی و جمال شناسی را با نگاه شهوت مورد قضاوت داد. از طرفی عده‌ای می‌خواهند تفکر بیمارگونه و جنسی خود را با سعدی توجیه کنند و این موضوع و رفتار ناجوانمردانه این عده هم به شخصیت سعدی آسیب زده است.
 
تور تابستان ۱۴۰۳
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۴۰
انتشار یافته: ۲۷
مفاخر کشور را با یمشت مزخرفات به لجن نکشید
غربی ها از یک راهزن گردنه گیر رابین هودی میسازند که در کودکی قهرمان زندگی ما هم شده بود و کارتونش را نگاه میکردیم حالا به سعدی و رفتارش چکار دارید اصلا کسی چه میداند او چگونه ادمی بوده و رفتارش چگونه بوده سعدی با نوشتاری از نثر و شعر پند اموز و بوستان و گلستانش که تحسین هر ادب دوستی را وا می دارد قهرمان ادبی کشورمان است از او باید بخاطر حفظ زبان و ادب امیخته با پند تقدیر شود
والا حقیقتش ما که تا حالا درباره سعدی چنین شایعاتی نشنیده بودیم
کی اینا رو گفته که بین مردم بدنام بوده؟!!
واقعا جالبه!!!!!!!!!!درباره سعدی و این حرفها واقعا باید خندید.
اقا تکليف ما را روشن کنيد بالاخره خوبه يا بدە.
دو کلمه هم از موافقان شاهدبازی سعدی می نوشتین عادلانه تر بود
درود بر سعدی مرد سترگ شعر و ادبیات و اخلاقیات
و سپاس از پژوهشگران سعدی شناسی که پاسخ های کاملا درستی ارائه دادند
حیف است که فردی مانند محمد بقایی ماکان را پژوهشگر بنامیم . سخنانش پر از مغالطه است. چون نتوانسته واقعیت هستی سعدی را بپذیرد از "سرداران و قهرمانان جنگ" یا از عرفان سنایی با سخنان آنچنانی، گفت و گویی داشته است. برای اثبات زورکی چیزی که نمی شود مغالطه کرد...
جواب آقای تمیم داری هم این است که سخنان طنز که به نام سعدی می شناسیم واقعا سعدی گون است و بیشتر می توان از آن سعدی دانست تا دیگران. سعدی شاعر است و شعر هم در دنیای خود از این نمونه ها، زیاد در دست و بال دارد
لوطی: تو برو لقمه خود گاز بزن ، اینهمه پشت سر خلق خدا ساز نزن
کاش این واعظین و ناصحین و مشاورین و اکابر رجال امروزی یکصدم بل یکهزارم چون سعدی بودند که عیبش تنها ابن بود که فهم مدعیان به اندازه سایر مردمان زمانه سعدی بود و سعدی را که در اوج آسمان ادب و حکمت بود درک نمیکردند.
والله من که از سعدی خوشم نمی اید و از شهر و این چیزها هم خوشم نمی اید.من هیچ انتقادی از حافظ و سعدی و دیگران ندارم لیکن نظر شخصی من این است که بنده با این افراد حال نمی کنم و با شعر و ......میانه خوبی ندارم.ضمنا خوبی ها و بدی های این افراد یک مساله کاملا شخصی است و من نشنیده ام سعدی یا حافظ ازاری به کسی رسانده باشند و بقیه اش هم اراجیفی است که یک عده می گویند.سعدی شاعر بزرگی هست و من برای ایشان و دیگر شعرا احترام زیادی قائل هستم و اگر چه به شعر و شاعری علاقه ای ندارم لیکن ایشان به نظر من بسیار از لحاظ اخلاقی انسان خوبی هم هستند و کسانی که به ایشان تهمت می زنند باید از انان پرسید که از کجا این چرندیات را اورده اند.
سلام. روز بزرگداشت سعدی خیلی مغتنم است ..در این نشریه هیچ تکریمی از معلم اخلاق نشد .همین مانده که منفی بافی کنید ولی در اغلب کشورهای فارسی زبان او را تکریم کردند
آقای دکتر علی رقم دو ساعت صغری کبری چیدن نتوانستی دفاع قابل قبولی از سعدی بنمایی مگه برای بچه های مهد کودک داری استدلال میکنی ؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۴۱ - ۱۳۹۶/۰۲/۰۲
عليرغم
بگذار دشمنان سعدی که یک مشت بیمار روحی روانی بیش نیستند , هرچه می خواهند بگویند , کی شود دریا پوز سگ نجس , سعدی بزرگ است, خیلی هم بزرگ, انسان نماهای حقیر هیچ وقت تاب دیدن انسان های بزرگ را ندارند.
این چه تیتری است که برای این مطلب انتخاب کرده اید , این مصداق بد دفاع کردن است , از شما بعیده اصلا خیلی زشت تیتر زده اید ,
سعدی؟
چه چرندیاتی؟ تو هم داری بهش دامن می زنی تابناک.
اینا همه تلاششون نابود کردن مفاخر این کشوره. من وقتی می رفتم سر قبر سعدی عشق تمام قلبمو در بر می گرفت. این مرد عاشق بشریته و عشق مردو زن نمی شناسه.
اگر آدمی به چشمست و دهان و گوش و بینی چه میان نقش دیوار و میان آدمیت
خور و خواب و خشم و شهوت شغبست و جهل و ظلمت حیوان خبر ندارد ز جهان آدمیت
به حقیقت آدمی باش وگرنه مرغ باشد که همین سخن بگوید به زبان آدمیت
مگر آدمی نبودی که اسیر دیو ماندی که فرشته ره ندارد به مقام آدمیت
اگر این درنده‌خویی ز طبیعتت بمیرد همه عمر زنده باشی به روان آدمیت
رسد آدمی به جایی که بجز خدا نبیند بنگر که تا چه حدست مکان آدمیت
برین بابا دنبال کارتان .........
سلام بسیار مفید بود
سعدیا مرد نکونام نمیرد هرگز مرده آنست که نامش به نکویی نبرند
شخصیتی که این نوع تفکر در سرش بوده که منجر به سرودن این بیت شده مطمئنن این وصله های ناپاک لایق دامن پاک او نیست بهتر است مثبت اندیش باشیم و بدل بد را ندیم زیرا باعث کدورت قلب و تشویش اندیشه میشود .
خیلی جالبه اینها ادم خراب کن درجه یک هستند و چون خودشون هنری ندارند تخریب در پیش میگیرند تا خودشون را در کنار بزرگان قرار بدهند و به شهرت برسند .شاعران ما کجا و ما؟
خوب بود با یک کارشناس موافق هم صحبت میکردید تا نظرات هر دو طرف را بشنویم.
بیسوادها در مورد سعدی اظهار نظر میکنن
پناه بر خدا... فقط سعدی بیچاره مونده بود..
متأسفانه این یک معضل اخلاقی است. اگر به کسی نقدی داریم اول به فکر خورد کردن و زمین زدن او هستیم. راحتترین و مؤثرترین راه برای این منظور پیدا کردن یک ایراد اخلاقی است. از قدیم الایام این بوده، هست و خواهد بود. به جای اینکه شعر یک شاعر را نقد کنند به نقد (تخریب) شخصیت او می پردازند. علی (ع) چه نغز فرمودند: "انظر الی ما قال و لا تنظر الی من قال."
شعر سعدی را نقد کنید، پی پاکی و ناپاکی او نگردید!
ما در دوران تحصیل دبستان به خاطر این سعدی یک سیلی محکم از دبیر اذبیات خوردیم. در کتاب فارسی {البته ما از دانش آمزان قدیم هستیم) رسیذیم به این بیت "شب و شاهد و شعر و شهد و شراب" ما هم از روی روحیه کنجکاوی و تحقیق از آقای دبیر که این کلمات را به معانی عرفانی آن ترجمه می کرد پرسیدیم آقا اجازه این سعدی اگر اهل شراب و ... نبوده چطور وصف آنها را به این روشنی بیان می کند. پرسش همان و کشیده از آقا معلم و اخراج از کلاس همان. هنوز هم پس از سالها نسبت به این سعدی شک دارم
بجان خسته دلان سعدیاکه ملک وجود. نیرزد آنکه دلی راز خود بیازاری
جناب طراح سایت! حد خودت رو بشناس و تیتر بی ربط در مورد مفاخر کشور و بزرگان زبان و ادبیات پارسی نزن ، اگر بلد نیستی و ادب و شعور نداری برو بذار افراد با فرهنگ طراحی کنند ، شما ها چرا خود زنی می کنید عجبا!!!!!
برچسب منتخب
# حمله به کنسولگری ایران در سوریه # جهش تولید با مشارکت مردم # اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل