بازدید 14277

روزهای سخت بازار تهران

بازار بزرگ تهران بیمار است. فضای مه‌آلوده کسب و کارش را از حال و روز حجره‌های کرکره پایین‌کشیده دالان‌هایش می‌توان فهمید. نبض کاسبی این روزها در بازار تهران، کند می‌زند.
کد خبر: ۵۹۰۸۱۵
تاریخ انتشار: ۳۱ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۱۴:۰۵ 20 May 2016
بازار بزرگ تهران بیمار است. فضای مه‌آلوده کسب و کارش را از حال و روز حجره‌های کرکره پایین‌کشیده دالان‌هایش می‌توان فهمید. نبض کاسبی این روزها در بازار تهران، کند می‌زند.

به گزارش خبرنگار مهر، بازار بزرگ تهران این روزها را سخت می‌گذراند. حتی سال ۹۴ هم که سال سخت اقتصاد ایران بود، اینطور او را اذیت نکرده بود. امیدی که به اجرایی شدن برجام و گشایش قفل‌های نقل و انتقالات مالی و پولی و انجام پروژه‌های مشترک با خارجی‌ها بوجود آمده بود، حداقل محرکی بود که روزهای سخت اقتصادی در سال قبل را اندکی قابل تحمل می‌کرد. این تحمل کسبه، یکسال دوام آورد و بسیاری از کاسبانی که در بازار بزرگ تهران حجره داشتند، اگرچه به سختی ادامه راه می‌دادند اما امیدی داشتند که حداقل اوضاع بهتر خواهد شد.

اما حالا، این روزهای سخت صبر و انتظار در فضای اقتصاد ایران، کم‌کم دارد کار دست همه می‌دهد. روزهای خشنی است و بسیاری از کاسبان، آینده روشنی از خرید و فروش‌های خود ندارند. بسیاری از کارشناسان هم پا به پای آنها، اندکی ناامیدی را نفس می‌کشند و آنگونه که برآوردهایشان نشان می‌دهد، نیمه اول سال ۹۵ هم خبری از خروج از رکود نیست. قرار نیست اقتصاد ایران حداقل تا چند ماه دیگر، رونق را به خود ببیند. حتی دولتی‌ها هم می‌گویند تا مشکلات نقل و انتقالات پولی حل و فصل شود، مجلس دهم پا بگیرد و در نهایت فضای اقتصادی به سمت بهبود پیش رود، عمر نیمه اول سال هم تمام شده است.

بازار بزرگ تهران که قلب تپنده اقتصاد ایران هم به شمار می‌رود، این روزها بیمار است. بیمار چک‌های برگشتی و رخت بربستن اعتماد در دالان‌ها و حجره‌هایی که روزهای نه چندان دوری، حکایتی عجیب از حسن نیت و خوش‌قولی کسبه داشتند، اینک اما، این چک‌های برگشتی است که رفیق گرمابه و گلستان بسیاری از کاسبان بازار شده است. پول هم آنقدر کم است که همه مجبورند با قبول چک و سفته و ضمانت‌های نه چندان سفت و سخت، معامله را شکل دهند، گاه به پول خود می‌رسند و حتی سودی هم دریافت می‌کنند، کالاهایشان را می‌فروشند و چرخ کسب و کارشان را رونق می‌دهند و گاه هم به اصطلاح خودشان، از مایه ضرر می‌کنند و گرفتار چک‌های برگشتی می‌شوند که حال و روزشان را حتی از روزی هم که کالاهایشان را نفروخته بودند و منتظر مشتری می‌ماندند، بدتر می‌کند.

حال بازار بزرگ تهران بیمار است. روزهای مه‌آلوده کسب و کارش را از حال و روز حجره‌های کرکره پایین کشیده دالانهایش می‌توان فهمید. نبض کاسبی این روزها در بازار تهران کند می‌زند. آژیر قرمز تشدید رکود اقتصادی، نگران‌کننده شده است. یکی از کسبه بازار در گفتگو با خبرنگار مهر از رکود و وضعیت کنونی بازار بزرگ تهران دلخور است، او می‌گوید: کسب و کار را به سختی می‌توان اداره کرد و از پس هزینه‌ها بر آمد. همه چیز گران شده است و کاسبان باید همه این گرانی‌ها را از حقوق و دستمزد کارگر و آب و برق و مالیات گرفته تا استخدام برخی افراد برای وصول مبالغ چک‌های برگشتی. این ها همه هزینه‌هایی است که اکنون کاسبان می‌پردازند.

به گفته این فعال بازار بزرگ تهران، اکنون بسیاری از مغازه‌ها و حجره‌های قدیمی تعطیل شده‌اند و دومینوی پایین کشیدن کرکره کسب و کارها در بازار بزرگ تهران آغاز شده است. حتی بسیاری از ترس پرداخت مالیات و بالا رفتن هزینه‌های مالیاتی، اعلام ورشکستگی می‌کنند و به سختی هر چند روز یکبار، کرکره حجره خود را بالا می‌دهند.

یکی دیگر از کسبه بازار بزرگ تهران در گفتگو با خبرنگار مهر می‌گوید: هر روز به تعداد مشکلات اقتصادی افزوده می‌شود. متاسفانه شفافیت در اقتصاد وجود ندارد و بسیاری از افرادی که شفاف عمل نمی‌کنند، فرارهای مالیاتی می‌کنند و پرداخت هزینه های عدم مشارکت خود را به جیب دیگران واگذار می‌کنند.

او می‌افزاید: بازار بزرگ تهران این روزها باید قلب تپنده اقتصاد باشد. دولتمردان باید برای رونق اقتصادی فکری کنند و تصمیمی نو بگیرند. اکنون که خارجی‌ها در حال رفت و آمد به ایران هستند، شایسته است که دولت آنها را به سمت انعقاد قرارداد با بنگاههای کوچک و متوسط و حجره‌های بازار هدایت نمایند.

این گفته‌ها در شرایطی است که محسن جلال‌پور، رئيس اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و كشاورزي ايران هم به تازگی، نگراني بخش خصوصي از وضعيت نابسامان اقتصاد كشور، دغدغه از عدم‌ رونق و ادامه ركود را مطرح کرده است. او، چهار مانع رسيدن به رونق را ناكارآمدي سياستگذاري بلندمدت، آثار سياست‌هاي دوران وفور درآمدهاي نفتي، آثار موقت و ماندگار تحريم‌ها و پيامدهاي مترتب بر كاهش بي‌سابقه قيمت نفت دانسته و تاکید کرده که بايد براي هر كدام از آنها تدبير جدي اتخاذ شود.

جلال‌پور، عوامل اصلي ادامه ركود و عدم‌خروج از آن را نيز كمبود تقاضا و تنگناي مالي می‌داند و می‌گوید: کمبود تقاضا به‌دليل كاهش سطح درآمد مردم در سال‌هاي اخير رخ داده و چنانچه در سال‌هاي ۹۵ تا ۹۷ رشد ۷.۷درصدي داشته باشيم، سطح تقاضا را مي‌توان به سطح سال۹۰ برگرداند. تنها راه جبران كمبود تقاضا در يكي دو سال آتي تحريك تقاضاي خارجي يعني توسعه صادرات است.

در توسعه صادرات مشكل اساسي و اصلي قيمت تمام‌شده بالا و عدم‌قدرت رقابت كالاهاي توليدي كشور است. وي به انجماد منابع بانك‌ها به‌عنوان مشكل تأمين منابع داخلي اشاره كرد و گفت:‌ با توجه به اينكه نظام بانكي كه يكي از مهم‌ترين اركان تأمين مالي در اقتصاد ايران است، اينك با چالش انجماد دارايي دست و پنجه نرم مي‌كند، مشكل و تنگناي جدي در تأمين مالي بنگاه‌ها ايجاد شده است.

او معتقد است، انباشت بدهي دولت به بانك‌ها، مطالبات غيرجاري و ركود در بازار مسكن از عوامل اصلي اين انجماد منابع بانك‌ها است. جلال‌پور به عوامل ديگر خروج از ركود پرداخت و گفت: استفاده از ظرفيت‌هاي خالي بايد مورد توجه قرار گيرد. براي رسيدن به سطح ارزش افزوده بخش صنعت و معدن به سال ۱۳۹۰ميانگين نرخ رشد اين بخش بين سال‌هاي ۹۵تا ۹۷بايستي ۱.۶درصد باشد

اکنون وقت آن رسیده است که دولتمردان برای رونق فکری کنند در حالی که به نظر نمی رسد امسال نیز اتفاق خاصی در این حوزه رخ دهند، چراکه مجلس هم حتی وارد فضای جدی اجراییان خود نشده است و شاید دستگاه‌های نظارتی در خلال همین نقل و انتقالات، از برخی مسائل و مشکلات غافل شوند. به هرحال باید فکری برای تداوم حیات بازار بزرگ تهران کرد. این روزهای رکود، بدجوری گلوی بخش تولید و اقتصاد کشور را می‌فشارد و باید هرچه سریعتر برای آن فکری شود.
تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۵۸
انتشار یافته: ۱۸
تهران پر از فروشگاه و پاساژ شده و فروشنده ها خیلی زیاد شدن ، از اونجا که سود تجارت بهتر از تولیده همه به سمت تجارت رفتن که باعث شده بازار به طرز وحشتناکی اشباع بشه در حالیکه هیچ خروی واقعی وجود نداره
ماشالله همه جا شده با ابن وضع بازار فقط بنگاه املاك و كسب پول مفت از طريق دلالي و املاك!!!
تو هر خيابوني كه تو تهران راه ميري از آدم بيشتر مغازه املاك ميبيني!!!
چرا؟ چون بعضيها فقط دنبال پول مفت هستن!!! اينجور بنگاهها و دلال خونه ها بايد كم بشه
تا دلار 1000 تومان نشود وضع همین است واز این هم بدتر میشود مردم قدرت خرید ندارن چون ارزش پول ملی بسیار ضعیف شده
پاسخ ها
ارسلان
| Iran, Islamic Republic of |
۲۳:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۲/۳۱
دولت برای خروج از رکود دو راه بیشتر ندارد:
1-حقوق ها را بالا ببره تا قدرت خرید مردم بالا برود .
و یا :
2- قیمت ارز را پایین بیارود تا با کاهش قیمت ها قدرت خرید افزایش یابد.
متاسفانه تحریم ها تعادل بازار را با بالا رفتن قیمت تمام شده کالا نسبت به قدرت خرید به هم زد و الان اگر بعد از برجام مشکل تحریم ها حل شده باشد ! دولت باید در جهت ایجاد تعادل گام بردارد که اما متاسفانه به نظر میرسد که سیاست دولت حفظ قیمت بالای ارز را برای راحتی خود در مورد کسری بودجه میباشد و حال از طرفی هم با سختگیری های شدید و بی سابقه مالیاتی فشار مضاعفی را به بازار وارد میکند.
طبیعی هست که با این سیاست دولت و عدم تعادل قیمت تمام شده با قدرت خرید و همچنین رشد هزینه های جاری کسبه،بهتر است بگوییم آتش رکود به جان بازار افتاده و بسیاری از کسبه برای نجات خود از این آتش کرکره های حجره را پایین کشیده و اعصاب و مال خود را نجات بدهند.
که این هم باعث افزایش بیکاری در جامعه خواهد شد.
امیدوارم که دولت اعتدال و امید توجه لازم را به این موضوع داشته باشد .
بازاری که محل عرضه اجناس چینیه چه کمکی به اقتصاد مقاومتی می تونه بکنه، همون بهتر که تعطیل بشه. هرچند بازاریارو طوفان کاتیرنا هم نمی تونه توون بده.
پارسال یک کار تولیدی را امتحان کردیم ولی در بازار مشابه چینیش 30درصد ارزانتر فروخته میشد.
هر چه قدر بازار کند عمل کنه تورم کمتره
به تمام اين موارد سياستهاي بسيار دست و پا گير بانكهارو هم بايد اضافه كنيم..احيانا به هر دليل خدايي ناكرده ي چك كاسب باسابقه به هر دليل حتي مسدودشدن از طريق محاكم قضايي به مشكل بخوره كل جريانات مالي بانكي كاسب را مسدود ، دريافت وام و دسته چك مسدود خواهد شد.. و يا ضامن گرفتن براي وامها هم به اين صورت كه كل معوقات ضامن در كل بانكها اععم ازمعوقات اشخاص ديگري كه همين ضامن تعهد كرده مانع ضمانش ميشود.. در شرايط موجود كه اين همه فشار بروي كسبه وارد ميشود شايسته هست سياستهاي بانكي هم تا حدي از خود انعطاف بخرج دهند چون با همين اوضاع دير يا زود كل سيستم بازار كه تا حدود خيلي زيادي سيستم توليد را هم در بر ميگيرد ، قفل و مسدود خواهد شد.
این بازاری ها تا قیامت پولدارند.
ضمن اینکه تمامی دلایلی که برشمردید در رکود بازار نقش مهمی دارند، نباید فراموش کرد که بعلت مشکلات سالهای گذشته و ایجاد فضای بی ثباتی از سوی خارجی هادر اقتصاد کشور، در چند سال گذشته دهها میلیارد دلار و هزاران کارآفرین ازایران خارج شده و به کشورهای دیگر مهاجرت هر چند موقت کرده اند. و جای خالی این سرمایه و آدمهای توانمند این روزها در فضای کسب و کار بخوبی مشخص است. این روزها وقتی سراغ خیلی از سرشناسان بازار را میگیری، تلفنش را در کانادا به تو میدهند.
هرسال یکی دوبار ازاردبیل میرم بازار تبریز چندروز پیش رفتم اصلافضای بازارفرش تبریز باپارسال خیلی فرق کرده ومیشه گفت نیمه تعطیله
کاش کسی هم به فکر حقوق بگیران بود که در تمامی این سالها رونق از زندگیشان رفته و قبل از آنکه دستشان به حقوقشان برسد مالیاتش بصورت کامل از آن کسر شده است!
وقتی یک بازاری اینطور ناله کند وای به حال بقیه مخصوصا کارگران و قشر ضعیفتر جامعه. !!!
دلیل اصلی رکود، فقیر شدن مردم است. وقتی 90 درصد پول کشور در دست 15 درصد هست، نتیجه آن فقیر شدن مردم است.
تهران در تمامی موارد کاملا اشباع شده است
از مهاجرت بی رویه به این شهر
از برج سازی های بی حد
از ساخت مجتمع های تجاری و گردشگری
از بزرگراهها
توی بانکداری جهانی چک تنها در صورت وجود موجودی صادر میشه و اگر یک حساب موقع صدور چک توسط شخص صاحب چک خالی باشد حتی اگرچک برای یک ماه دیگه هم باشد غیر قانونی و خلافه و اینکار مصداق بارز استفاده از پول بدون پشتوانه است ولی توی ایران برعکسه و کاسب یک ریال توی حسابش نیست و چک میکشه که باعث هزار اشکال و ایراد میشه و تعریف چک از پایه در کشورما غلط جا افتاده.
در اصفهان بازار خرابه خ فردوسی بورس لوازم برق هست ولی باور کنید خبری نیست درست مثل لاله زار شما وضع خرابه مالیات تواصفهان داره پدر در میاره بهترین راه رونق راه افتادن دوباره بخش مسکن است بهترین راه اینه به خارجیها اجازه خرید مسکن تو ایران بدهند درست مثل امارات اسپانیا ترکیه وخیلی جاهای دیگه
جوانان امروز همه دنبال پول مفت می گردند کسی دنبال کار تولیدی و کشاورزی نیست همه میخواهند بازاری بساز بفروش دلال و حجره دار بشوند مگر مملکت چقدر بازار و فروشگاه و پاساژ میخواهد.
کاش یکی هم بفکر اونایی که بالای 30 سالگی بیکار شدن بخاطر تحریما و دیگه کار گیر نیاوردن باشه

اخه تا کی پول تو جیبی بگیرم! 40 سالمه!
برچسب منتخب
# حمله به کنسولگری ایران در سوریه # اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل # کنکور # حماس