بازدید 13209

صالحی: سوخت اتمی را به روسیه منتقل نمی‌کنیم

بعد از زمان اعتماد‌سازی، کشور هر میزان سو را که می‌خواهد می‌تواند انجام دهد و تا ۸ سال دیگر ما همان طور که مقام معظم رهبری فرمودند، باید ۱۹۰ هزار سو ‌داشته باشیم. ما به شیوه پلکانی می‌توانیم به گونه‌ای عمل کنیم که به ۱۹۰ هزار سو برسیم و جزییات این امر در مذاکرات مشخص خواهد شد.
کد خبر: ۴۵۰۷۹۷
تاریخ انتشار: ۲۸ آبان ۱۳۹۳ - ۲۳:۳۲ 19 November 2014
«دیدار اعلام نشده» کری با وزیر خارجه عمان درباره مذاکرات هسته‌ایرئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره مصوبه مجلس برای تولید ۲۰ هزار مگاوات برق هسته‌ای گفت: طی مذاکراتی سخت با روسیه در ‌‌نهایت در هفته گذشته، پروتکلی را در مسکو با آن‌ها برای ساخت ۴ نیروگاه در بوشهر امضا کردیم.

به گزارش «تابناک»، علی اکبر صالحی با حضور در برنامه گفت‌و‌گوی ویژه خبری که شامگاه چهارشنبه از شبکه دوم سیما پخش شد، با اشاره به قرارداد ایران و روسیه درباره همکاری‌های هسته‌ای افزود: از سال گذشته به توصیه دکتر روحانی، رئیس جمهوری کشورمان، وارد گفت‌و‌گوی جدی با روسیه برای احداث واحد‌های جدید نیروگاهی با روسیه شدیم.

وی یادآور شد: مجلس تأکید کرده که ما تا حد ۲۰ مگاوات نیروگاه هسته‌ای داشته باشیم که البته در این باره زمان مشخص نشده و قرار است، ما امکان‌سنجی کنیم که سهم هسته‌ای چه میزان از تولیدات برق کل کشور باشد.

رئیس سازمان انرژی اتمی توضیح داد: سرانجام مذاکرات سخت با روس‌ها، ‌منجر به امضای سه قرارداد، یادداشت تفاهم و پروتکل شد.

صالحی اظهار کرد: نخستین پروتکل ایران و روسیه ۱۹۹۲ منعقد شده که بر این اساس، روسیه متعهد به ساخت چهار نیروگاه در بوشهر شده و در‌‌ همان سال و بر اساس این تفاهم‌نامه، بوشهر به عنوان یک ساختگاه برای احداث نیروگاه‌ها در نظر گرفته شد.

وی گفت: پیش از انقلاب، ساخت دو نیروگاه در این منطقه در کشور آغاز شد؛ اما آلمان‌ها با وقوع انقلاب اسلامی، زیر قرار‌داد خود زدند و نیروگاه‌ها تکمیل نشدند.

معاون رئیس جمهوری افزود: بر اساس پروتکل ۱۹۹۲، پروتکل جدیدی ‌امضا کردیم و گفتیم دو نیروگاه جدید دیگر در بوشهر می‌خواهیم و قراردادی در این زمینه امضا شد.

به گفته صالحی، یک نیروگاه از زمان عقد قرارداد تا ساخت، ۱۰۸ ماه و به عبارتی نزدیک به ۹ سال طول خواهد کشید.

وی با اشاره به پیشینه ساخت نیروگاه بوشهر از سوی روس‌ها یادآور شد: در سال ۱۹۹۵ میلادی، روس‌ها برای ساخت این نیروگاه قرارداد بستند و در سال ۹۷ رسما کار نیروگاه آغاز و ۲۰۱۰ نیز ‌نیروگاه تحویل داده شد.

رئیس سازمان انرژی اتمی توضیح داد: این نیروگاه در زمان جنگ تخریب شده بود. همچنین روس‌ها بعد از فروپاشی شوروی وضعیت اقتصادی خوبی نداشتند؛ از این روی، پروژه بوشهر صنعت هسته‌ای روس‌ها را احیا کرد.

صالحی با بیان اینکه این نیروگاه تجربه خوبی برای ما و روس‌ها بود، تأکید کرد: ساخت نیروگاه مقدماتی دارد و یک سال طول می‌کشد که نیروگاه به مرحله بتن سازی برسد.

وی با اشاره به انتشار برخی مطالب درباره نیروگاه بوشهر گفت: برخی در رسانه‌ها این گونه وانمود می‌کنند که نیروگاه بوشهر هنوز راه اندازی نشده، در صورتی که این نیروگاه ۷ هزار کیلووات برق تولید کرده است.

معاون رئیس جمهور اظهار کرد: نیروگاه دوم مورد نظر ما در بوشهر، دو سال بعد از نیروگاه اول ساخته می‌شود، زیرا اگر دو نیروگاه را با هم شروع کنیم، امکانات وسیعی ‌نیاز داریم، اما بعد از دو سال آمادگی داریم در بُعد کار‌شناس و تکنسین و صنعت این نیروگاه را تأمین کنیم؛ به عبارتی نیروگاه دوم را دو سال بعد از نیروگاه اول تحویل می‌گیریم.

صالحی ادامه داد: درباره نیروگاه بوشهر روس‌ها گفته بودند تا ۱۰ سال سوخت نیروگاه را تأمین می‌کنند و در ‌‌نهایت توافق کردیم که در تأمین سوخت نیروگاه‌ها، روس‌ها به ما کمک کنند که در قراردادهای بعدی جزییات این مهم مشخص می‌شود.

وی توضیح داد: روس‌ها کمک می‌کنند که کل مجتمع سوخت و یا اجزای سوخت را در کشورمان تولید کنیم که این گام بزرگ و تحولی قابل توجه است.

به گفته صالحی، ایران توانایی غنی‌سازی داشته و سوخت رآ‌کتور تهران را ساخته و تولید سوخت نیروگاه اراک نیز به دلیل مذاکرات متوقف شده است.

وی اظهار امیدواری کرد که سوخت بوشهر به صورت مشابه ساخته و در ادامه سوخت نهایی تولید شود.

وی عقد قراردادهای همکاری میان ایران و روسیه را نقطه عطفی بین دو کشور دانست و یادآوری کرد، ‌کارگروهی جزییات شروع مقدمات مورد نیاز برای تولید سوخت مشترک را پیگیری کند.

وی گفت: ما نیاز عملی خود را درباره نیروگاه‌های هسته‌ای بار‌ها اعلام کردیم. تأمین سوخت نیروگاه‌های کشور از جمله بوشهر و رآکتور تهران از مهم‌ترین این نیاز‌هاست.

به گفته معاون رئیس جمهوری، توافق‌نامه اخیر میان ایران و روسیه در ساخت دو نیروگاه و پروتکلی که برای تولید سوخت در ایران انجام شد، موضع کشورمان را درباره ۱+ ۵ قوی‌تر می‌کند.

صالحی با بیان اینکه اکنون نیاز عملی ما در عرصه هسته محرمانه نیست بلکه مکشوف است، یادآور شد: نیاز عملی ما امری روشن است و هشت سال دیگر در شرایطی باید بتوانیم که سوخت حداقل دو نیروگاه را تأمین کنیم.

وی تصریح کرد: کشورهای غربی رآکتور اراک را مشکل آفرین می‌دانستند و ما گفتیم این نیروگاه را طوری طراحی کنیم که دغدغه شما را رفع کند و این امر تا حدودی در بُعد فنی با استدلال‌های قوی حل شده و جا برای گفت‌و‌گوی بیشتر در این باره نیست.

رئیس سازمان انرژی اتمی تأکید کرد: غربی‌ها درباره غنی‌سازی، امکان گریز را مطرح کردند و ما با پیشنهاد پلکانی اعلام کردیم، حاضریم نگرانی‌ها را رفع کنیم. ما باید بعد از هشت سال به جایی برسیم که نیازهای خود را تأمین کنیم.

صالحی اظهار کرد: بعد از زمان اعتماد‌سازی، کشور هر میزان سو را که می‌خواهد می‌تواند انجام دهد و همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند ما باید تا هشت سال دیگر ‌۱۹۰ هزار سو را داشته باشیم.

وی ادامه داد: به شیوه پلکانی می‌توانیم به گونه‌ای عمل کنیم که به ۱۹۰ هزار سو برسیم و جزییات این امر در مذاکرات مشخص خواهد شد.

رئیس سازمان انرژی اتمی در واکنش به مطالب‌ منتشره در برخی رسانه‌های غربی و ادعای انتقال سوخت ایران به روسیه گفت: از چنین ادعاهایی تعجب می‌کنم. شایعاتی هست که ایران در انتقال سوخت با خارج از کشور موافقت کرده یا در حال مذاکره است که این امر صحت ندارد. دلیلی ندارد که ما سوخت خود را به روسیه بفرستیم.

صالحی تأکید کرد: ما در ایران قرص سوخت را ‌تولید می‌کنیم؛ از این روی، دلیلی ندارد ‌کلی هزینه کرده و اکسید اورانیوم خود را به خارج از کشور بفرستیم که به سوخت تبدیل بشود.

وی گفت: وقتی مجتمع سوخت ساخته می‌شود، باید آزمایش‌های بعد از در معرض قرار دادن سوخت در برابر اشعه انجام شود؛ از این روی، ما باید سوخت را ‌در رآکتوری قرار بدهیم و ببینیم تشعشعی نداشته باشد و اگر کشورهای دیگر در این زمینه به ما کمک کنند سرعتمان بیشتر می‌شود.

معاون رئیس جمهوری تصریح کرد: برای نیروگاه سوخت مشکلی برای همکاری با کشورهای غربی نداریم.

صالحی ادامه داد: ما اعلام کردیم که عضو ان پی تی هستیم و آن را امضا کردیم. می‌گویم عضو آژانس هستیم و موافقت‌نامه پادمان را امضا کرده و آن را اجرا می‌کنیم و پروتکل الحاقی را نیز انجام دادیم؛ از این روی، دلیلی ندارد برای ما قواعد ویژه‌ای قرار دهند.

وی گفت: غربی‌ها بیش از ۷ هزار ساعت نفر روز نیز بازرسی داشته‌اند و دوربین‌ها نیز هر ۲۴ ساعت فیلمبرداری انجام می‌دهد. بازرسان هم دائما در ایران حضور دارند. ما باید دیگر چه کار کنیم؟ ما هیچ نوع بازرسی یا پروسه ویژه بازرسی سایت‌های هسته‌ای خود را نمی‌پذیریم.

رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به خدمات سازمان انرژی اتمی تأکید کرد: این سازمان به مرحله‌ای از رشد و تکامل علمی و فنی رسیده که کم کم این فرآورده‌ها در حال عرضه شدن به بازار است.

وی با اشاره به طراحی و ساخت سانتریفیوژ‌های مختص تهیه واکسن در کشور یادآور شد: واکسن سازی ما در شرایط بسیار سختی قرار گرفته بود که امروز این شرایط رفع شده است.

همچنین لیزرهای پزشکی و رادیو دارو‌ها که ۸۰۰ هزار بیمار را در سال می‌تواند پاسخگو باشد، با استفاده از فن‌آوری‌های هسته‌ای تولید می‌شود.

صالحی اظهار کرد: در عرصه کشاورزی نیز با استفاده از فن‌آوری‌های هسته‌ای، می‌توان اقدامات خوبی را انجام داد که این مهم نیز رو به گسترش است.

وی افزود: در عرصه صنعت نیز فعالیت خوبی با نفت و سایر وزارت خانه‌ها و کارخانجات مختلف از جمله سیمان داریم.

رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه نیروگاه بوشهر تولید پایدار برق دارد، گفت: در زمستان سال گذشته اگر نیروگاه بوشهر متوقف می‌شد، باید ۶ میلیون لیتر گازوییل را به نیروگاه‌های مربوطه می‌رساندیم تا برق مورد نیاز کشور تولید شود.

صالحی درباره نیروهای متخصص توضیح داد: یک هزار متخصص در بوشهر داریم که نیروگاه این شهر را اداره می‌کنند. ۱۵ هزار کار‌شناس و کاردان در این نیروگاه در حال فعالیت هستند.

همچنین دانشگاه‌های ما نیز متعدد بوده و در حال تربیت نیرو هستند و با قراردادهای منعقد شده درباره احداث نیروگاه‌ها، فارغ التحصیلان نباید نگرانی کار داشته باشند.

وی درباره هزینه ساخت نیروگاه‌های اتمی گفت: قیمتی که برای این نیروگاه هزینه می‌کنیم مناسب است. قیمت احداث نیروگاه در هر منطقه متفاوت است؛ اما در خاورمیانه این قیمت ۵ تا ۶ هزار دلار به ازای هر کیلوبایت است، ولی قرارداد ما با قیمت مناسب‌تری است.

صالحی تأکید کرد: سازمان انرژی اتمی در دوازده سال اخیر، با چالش‌های فنی و انتقال تکنولوژی روبه‌رو بود و با این قرارداد‌ها تحول بزرگی در این سازمان ایجاد شده است.
تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
برچسب منتخب
# حمله به کنسولگری ایران در سوریه # جهش تولید با مشارکت مردم # اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل