بازدید 14397
از عراق تا هورالعظیم و دریاچه ارومیه، از شهرهای آلوده تا زندگی رو به نابودی؛

در تولید گرد و غبارِ مهلک کم مانده به خودکفایی برسیم! + فیلم مستند

اگر روزگاری تنها از گرد و غبار ناشی از مدیریت‌‌ رها شده زیست محیطی در عراقِ پس از فتح توسط غربی‌ها رنج می‌کشیدیم و تلاش داشتیم با آموزش شیوه‌های ایرانی مقابله با بیابان‌زایی به ایشان، تا حدودی مرتفعش کنیم، امروز باید فکری به حال آسیب‌های وارد آمده به سرزمین خودمان کنیم که اینقدر زیاد شده که می‌تواند ما را در تولید گرد و غبار به خودکفایی برساند!
کد خبر: ۳۷۱۰۲۶
تاریخ انتشار: ۲۳ دی ۱۳۹۲ - ۱۶:۴۶ 13 January 2014
اگر ده سال به عقب برگردیم، احتمالا با شنیدن «گرد و غبار» تصویری که به ذهنمان ‌خواهد رسید، گردی در حد تکاندن قالی پیش از عید خواهد بود و نهایتا هوای غبار‌آلود برخی روزهای گرم که باد می‌وزد؛ تصوری ساده که در سال‌های اخیر به شدت دگرگون شده و اثری از آثار آن در دست نیست، چراکه پدیده گرد و غبار جزئی از زندگی بسیاری‌ از ما شده است؛ در اهواز و برخی شهرهای غربی و جنوبی کشور بیشتر و در شهرهای دورتر، کمتر.

به گزارش «تابناک»، از سال 86 که گرد و غباری غلیظ‌، بی‌صدا مرزهای غربی کشورمان را در‌نوردید و وارد کشور شد تا کنون، هرچند به عدد چند سال بیشتر نگذشته، تغییرات آنچنان گسترده بوده که دیگر کمتر کسی را می‌توان یافت که چیزی درباره گرد و غبار وارداتی از کشور همسایه نشنیده و از اثرات شوم آن در امان مانده باشد.

سال‌ها گذشته و غبار غلیظ بخشی از زندگی روزمره هموطنان ساکن خوزستان، لرستان، کردستان، کرمانشاه و... شده و شهرهای دور‌تر نیز هرازچندگاهی از این سفره آلوده بی‌بهره نمی‌مانند؛‌ اما هرچه درد فراگیر‌تر شده و اثرات نامطلوب آن همه‌گیر‌تر می‌شود، ظاهرا تنها حساسیت‌ها نسبت به موضوع کاسته می‌شود.


اما همه این‌ها تنها بخشی از ماجراست؛ بخشی که به معضلات زیست محیطی کشور عراق اشاره دارد که اثرات نامطلوب آن در اثر بادهای منطقه‌ای به اعماق مرزهای کشورمان راه یافته و مردم را به سختی می‌اندازد؛ سختی که نه، رنجی که قطعا اثرات مزمن شدیدی بر سلامت مردم دارد، ولی فعلا دوران ظهور و بروز آن نرسیده و چون دیده نشده، توجه کسی را جلب نکرده است.

بخش دوم ماجرا که دردناک‌تر است، پدید آمدن بستر زایش گردو‌غبار در ‌کشور است. تالاب‌ها، دریاچه‌ها و آبگیر‌ها در اثر خشکسالی، کمبود بارش، از بین رفتن پوشش گیاهی، پروژه‌های کلان چون سد‌سازی و استخراج نفت و چندین و چند عامل، دست به دست هم داده‌اند تا بخش‌هایی از خاک کشورمان که می‌توانسته‌اند در کاهش گرد و غبار نقش کارآمدی داشته باشند، خود به بستری برای تولید گرد و غبار تبدیل شوند.

هورالعظیم در جنوب غربی‌ترین نقطه کشورمان، یکی از اقلیم‌های شاهکار در کاهش اثرات غبارهای وارداتی از عراق بوده که در اثر سال‌ها تلاش مخرب نهادهای ‌کشورمان، اکنون به بستری برای تولید گرد و غبار تبدیل شده تا در اثر آن و به یاری بادهایی که از بیابان‌های عربستان به سمت کشورمان می‌وزند، استان خوزستان به چنان شرایطی برسد که مرکز آن، اهوز تبدیل به یکی از آلوده‌ترین شهرهای جهان شود.

این فاجعه به مدد خشکسالی دریاچه ارومیه در شمال غربی کشور به شکلی متفاوت در حال تکرار است. آنجا گرد و غبار با ذرات نمک بر جای مانده از خشک شدن دریاچه، توفان‌های نمکی را به راه می‌اندازد که می‌تواند تخریبی متفاوت بر جای بگذارد که امیدواریم این گونه نشود.

همه و همه یعنی اگر روزگاری تنها از گردو غبار ناشی از مدیریت‌‌ رها شده زیست محیطی در عراقِ پس از فتح توسط غربی‌ها رنج می‌کشیدیم و سعی داشتیم با آموزش شیوه‌های ایرانی مقابله با بیابان‌زایی به ایشان، تا حدودی مرتفعش کنیم، امروز می‌بایست فکری به حال آسیب‌های وارد آمده به سرزمین خودمان کنیم که اینقدر زیاد شده که بیم آن می‌رود در تولید گرد و غبار به خودکفایی برسیم!

در تولید گرد و غبارِ مهلک کم مانده به خودکفایی برسیم! + فیلم مستند
سه تصویر از تهران در سه روز؛ غبار شهر را فراگرفته و بعد آسمان پایتخت را ترک می‌کند


به عبارت بهتر، آلودگی ناخواسته گرد و غبار وارداتی در عراق به مدد بی‌توجهی مدیران داخلی به سلامت محیط زیست، می‌رود که جایگزین بومی قدرتمندی پیدا کند که می‌تواند به زودی زندگی جامعه ایرانی را به دشوار‌ترین دوران خود نزدیک کند؛ آلودگی هوا در اثر گرد و غبارهای وارداتی از عراق و تولید شده در داخل که به مدد صنایع آلاینده، خودروهای آلاینده، سوخت‌های نامرغوب و...، نفس بسیاری از هم‌وطنانمان را به شماره انداخته و متأسفانه در هیچ کدام از جبهه‌های مخرب اثری از بهبود در آن به چشم نمی‌خورد؛ به این دلیل ساده که هیچ کاری برای مقابله نشده تا توقع اثر مثبتی داشته باشیم.

اما هرچه از این رنج بگوییم، به قدر ذره‌ای نمی‌تواند با دیدن تصاویر مستند این اتفاق شوم برابری کند؛ با این باور می‌خواهیم شما را به دیدن مستندی ارزشمند با نام «غبار سرخ» دعوت کنیم که در گروه مستند شبکه چهار صدا و سیما تولید شده و تصاویری را در بر می‌گیرد که اگر نگوییم تکان دهنده است، باید اذعان کنیم هولناک است.

این فیلم را ببینید و حدس بزنید که غبار سرخ تا چه اندازه می‌تواند برایمان خراب باشد؛ برای محیط زیستمان، برای درختانمان، برای نوزادان و پیرانمان، برای جوانانمان، برای همه آنچه نامش را ایران می‌گذاریم و با ریز‌ترین دشمن ممکن در حال ویرانی است و هیچ کس خم به ابرو نمی‌آورد!


دانلود مستند «غبار سرخ»
کارگردان و تهيه کننده: پژمان مظاهری‌پور
راوی: شهرام درخشان

برای دریافت و دیدن آخرین اخبار تابناک، از هر نقطه ای در اینترنت Toolbar اختصاصی تابناک را از لینک زیر دریافت و بر روی مرورگر خود نصب کنید:

لینک دریافت Toolbar تابناک
تور تابستان ۱۴۰۳
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۲۲
انتشار یافته: ۲۵
به نظر من حل این مشکل اراده ای قوی و هزینه های بسیاری خواهد داشت . از طرح نو سازی ناوگان حمل و نقل تا بیابان زدایی و.... ولی خدا میداند تا کی بطول خواهد انجامید ؟
پاسخ ها
صابر
| Iran, Islamic Republic of |
۲۱:۲۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
آبادانیها رو ویران نکنن بیابان زدایی پیشکش.
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۵۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۴
به خاطر طرح خیلی عظیمی و هزینه های بسیاری رادارد وخیلی هم طول می کشه به نظر بنده هیچ کاری انجام نشه تاشاید خودبه خود درست بشه !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
خدا آخر و عاقبت مونو به خیر کنه تو این کشور
در تورم و تصادفات جاده ای هم به خودکفایی رسیده ایم
با سلام
به عنوان زیک کارشناس ترشد محیط زیست عرض می کنم که در 20 سال آینده مهمترین شاخص توسعه یافتگی و ÷یشرفت کشورها عملکرد محیط زیستی آن کشور خواهد بود که به شدت مسئولان و تصمیم سازان کشور به آن بی اعتنا هستند
جالب اینکه،کشورهای صنعتی صنایع آلاینده و با مصرف انرژی بالا را به کشورهای جهان سوم منتقل و به این ترتیب علاوه بر تضمین تهیه اقلام با قیمت پایین ، عملکرد زیست محیطی کشورشون رو بهبود دادند و جنبه استعماری قضیه اینکه که تکنولوژی حفظ محیط زیست رو در دسترس قرار نمی دن
عدم حفظ محیط زیست سبب ناتوانی کشور افزایش بیماری و وابستگی بیشتر به کشورهای پیشرفته می شود
حل این مشکل هم نیاز به پول داره هم مدیریت


البته باید گفت مدیریت و پیوستگی برنامه و همچنین قاطعیت در برخورد ( مبحث استاندارد سازی صنایع و خودرو و سوخت ) را به طور کامل احتیاج داره
هامون یادتون رفته !!!!
خوب حالا که به خودکفایی رسیدیم چرا صادر نمیکنیم!خصوصا به کشورهای عربی!
اگر مسئولین به این مشکل توجهی نکنند نیمی از ایران طی 15-20 سال آینده خالی از سکنه خواهد شد و فرار مغزها از کشور هر سال 10 برابر که می شود 100 برابر خواهد شد.
خلایق هر چه لایق
چه گناهی کردیم که درکشوری با این همه سرمایه در حوزه های مختلف زندگی می کنیم حالا نان نیست بخوریم بگذریم ولی هوای سالمی هم نیست استنشاق کنیم آخر تاوان کدام گناه را داریم می پردازیم؟
با سلام
من دانشجوی دکتری هستم که تزم در مورد گرد و غبار هست یه مقاله دارم با عنوان" تحلیل سیاست های داخلی و خارجی موثر بر گرد و غبار در ایران" فکر می کنم مفید باشه لطفا یه ایمیل بدهید تا برای شما و ارسالش کنم.
این کشور کلا به یک مدیریت علمی نیاز دارد الان همه چیز سیاسی است.
عوضش امروز صبح رادیو می گفت در صنعت نانو رتبه پنجم را در دنیا داریم .
این موضل بسیار عظیم زیست محیطی در حال تبدیل شدن به مشکل قرنهاست و رسیدگی کردن و پیدا کردن راه حلهای مناسب یکی از واجبات سریع جامعه ایران است! با از بین رفتن محیط زیست, انسان هم از بین خواهد رفت و شهر ها به ویرانه تبدیل خواهند شد.

به مردم اجازه دهید که با پرپائی انجمنهای محیط زیستی و فعالیت در آنها نظر ملت ایران را به این قبیل موضوع ها تشویق کرده و اطلاع رسانی نمایند.
از تابناک بخاطر توجه به محیط زیست صد ها بار تشکر میکنم.
بلاخره تو یه یه چیزی به خود کفایی رسیدم اونم دایمی هوراااااااااااا؟!
خیلی جالبه که کارشناس های سازمان هواشناسی در گزارش هاشون ، عمدا بجای آلودگی هوا -که حجم اصلیش بنزن و مواد سمی هست- از لفظ "غبار" استفاده می کنن.
این مسئله از توجه مسدولین و مردم به خطری که تهدیدشون می کنه کم میکنه....
نکته بعدی اینکه : جدیدا هرچی هوای تهران خفه کننده تر میشه مسئولین دیگه به روی مبارکشون هم نمیارن!!
آمار مرگ و مير در اثر انواع سرطان ها بسيار بالا رفته است و هيچ نهادي مسئوليت پيگيري و بررسي را بر عهده نمي گيرد
سایر کلان شهرها دست کمی از تهران ندارن.حداقل کمی هم به فکر اونا باشید تا بدتر یا مث تهران نشن
آلودگی هوا فقط گردو غبار نیست .آلودگی هوا به خاطر بنزین بی کیفیت و ماشینهای های بی کیفیت میباشد که 80% آلودگی هوا مربوط به همین میباشد . هیچکس به فکر نیست برای مردم کاری بکند.
در این هم ما رکورد زدیم
سلام. حجم اين فيلم خيلي بالاست. اگر ممكن است با حجم پايين هم قرار دهيد كه همه با سرعت اينترنت هاي معمول هم بتوانند ببينند.
جناب رئیس جمهور حالا که به خوزستان تشریف اوردند.اول در مورد کاهش بودجه ی خوزستان توضیح بدهند بعد بگن که قولی رو که برای گردو غبار خوزستان داده بودند کی عملی می کنند.
همانطوری که کشور ما توانسته است بر مشکلات بسیاری فائق آید بر این مشکل نیز می توانیم غلبه کنیم به نظر من بایستی صدا و سیما با آگاهی بخشی به مردم عمق فاجعه را به مردم نشان دهد تا به کمک دولت بشتابند و عزم ملی مورد نیاز برای غلبه بر این فاجعه شکل بگیرد اگرچه ممکن است مشکلات زیست محیطی بوجود آمده علل متشابهی داشته باشند اما مطمئنا" چاره متفاوتی خواهند داشت اما قطعا" در اینکه برای رفع این مشکلات باید عزم ملی شکل بگیرد هیچ شکی نیست بایستی همه دستگاهای اجرایی و تمامی دست اندرکاران به همراه همه مردم برای رفع این مشکل همقدم شویم
برچسب منتخب
# حمله به کنسولگری ایران در سوریه # جهش تولید با مشارکت مردم # اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل
آخرین اخبار