بازدید 6357

ایران چگونه پیر می‌شود؟

سالمندی جمعیت سه مرحله دارد؛ مرحله اول مرحله سالمند شدن است، در این مرحله بین هفت تا 14‌درصد از جمعیت جامعه در سنین بالای 60سال قرار دارد، مرحله دوم، مرحله جامعه سالمند شده است، در این مرحله بین 14 تا 21‌درصد جمعیت جامعه در سنین بالای 60سال قرار دارد و مرحله سوم مرحله فوق‌سالمندی است در این مرحله بیش از 21‌درصد از جمعیت در سنین بالای 60سال قرار دارند.
کد خبر: ۳۵۴۹۹۸
تاریخ انتشار: ۱۱ آبان ۱۳۹۲ - ۰۹:۲۵ 02 November 2013
روزنامه شرق نوشت: چند سالی است که مسوولان از ضرورت افزایش جمعیت کشور خبر می‌دهند؛ نگرانی‌هایی که با آغاز آهنگ افزایش جمعیت سالمندان در کشور روزبه‌روز جدی‌تر می‌شود و کمتر تصویری از جامعه ایران در روزهایی که سالمندان سهم بالاتری از جمعیت دارند، وجود دارد. بر اساس یک بررسی صورت‌گرفته در مرکز آمار ایران و مقایسه جمعیت ایران با هشت‌کشور توسعه‌یافته و در حال توسعه، ایران در سال 3/8‌درصد از جمعیتش را سالمندان تشکیل می‌دهند که پس از آن به ترتیب در سال 2050، 2075 و 2100 این‌ درصد به 23‌درصد، 30‌درصد و 28‌درصد افزایش پیدا می‌کند.

همچنین نکته نگران‌کننده دیگر در جامعه ایران زنانه‌شدن سالمندی در کشور است که کارشناسان جمعیت‌شناسی کشور پیش‌بینی کردند ایران تا 50سال آینده با انفجار سالمندی و زنانه‌شدن سالمندی در کشور مواجه می‌شود. زنانه‌شدن سالمندی نسبتی است که بر اساس آن زنان سالمند تعداد بالاتری نسبت به مردان دارند. این در حالی است که سرعت سالمندی در ایران در مقایسه با کشور‌هایی همچون مصر، ترکیه، پاکستان، کره‌جنوبی، انگلستان، فرانسه، ژاپن و آلمان بیشترین سرعت سالمندی را دارد.

از سوی دیگر بر اساس بررسی‌های صورت‌گرفته در مرکز آمار ایران، کشور ایران در فاصله سال‌های 2020 تا 2040 وارد مرحله سالمندشدن، در فاصله سال‌های 2040 تا 2050 وارد مرحله سالمند شده و در سال 2050 با بیش از 21‌درصد جمعیت سالمند نسبت به‌کل جمعیت وارد مرحله فوق سالمندی یا انفجار سالمندان می‌رسد.

در حال حاضر جمعیت ایران همانند بسیاری از کشورهای در حال توسعه به‌دنبال کاهش مداوم و مستمر باروری و افزایش امید زندگی، تغییرات اساسی و مهمی را در ساختار سنی خود تجربه می‌کند که این تغییرات دارای ملاحظات اقتصادی، اجتماعی مهمی از نظر سیاستگذاری اقتصادی و اجتماعی است. طی دهه اخیر، جمعیت واقع در سنین زیر 15سال‌رو به کاهش است و در مقابل تعداد جمعیت جوان و در سن کار‌ رو به افزایش نهاده است، همچنین سرعت سالخوردگی جمعیت با آهنگی آرام‌ رو به افزایش است، جمعیت‌شناسان از این تغییرات و تحولات ساختار سنی تحت عنوان «گذار سنی» یاد می‌کنند.

در حال حاضر جوانی جمعیت (بالای 40‌درصد، جمعیت صفر تا 14سال) که از ویژگی‌های کشورهای در حال توسعه است، در این کشورها در حال کاهش است. در ایران این شاخص در سال 1975 برابر 44‌درصد و از سال 2025 به زیر 20‌درصد کاهش می‌یابد. در مقابل آن جمعیت بالای 65سال در حال افزایش است به‌طوری که در سال 2050 به بالای 20‌درصد می‌رسد. کشورهای توسعه‌یافته آلمان، انگلستان، ژاپن و فرانسه و کشور در حال توسعه کره از سال 2025 بالای 20‌درصد از جمعیت آنها وارد 65سالگی به بالا می‌شوند و این وضعیت برای کشورهای در حال توسعه ایران و ترکیه از سال 2050 و کشور پاکستان در سال 2100 مشاهده می‌شود.
.
انفجار سالمندی در ایران در چه مقطعی صورت می‌گیرد؟

سالمندی جمعیت سه مرحله دارد؛ مرحله اول مرحله سالمند شدن است، در این مرحله بین هفت تا 14‌درصد از جمعیت جامعه در سنین بالای 60سال قرار دارد، مرحله دوم، مرحله جامعه سالمند شده است، در این مرحله بین 14 تا 21‌درصد جمعیت جامعه در سنین بالای 60سال قرار دارد و مرحله سوم مرحله فوق‌سالمندی است در این مرحله بیش از 21‌درصد از جمعیت در سنین بالای 60سال قرار دارند. بر این اساس برخی از کشورهای توسعه‌یافته مثل آلمان و انگلستان بین سال‌های 1940 تا 1970 در مرحله سالمندشدن قرار داشته‌اند و از سال 1970 تا 2030 وارد مرحله دوم و از سال 2030 به بعد وارد مرحله سوم سالمندی می‌شوند.

ورود کشورهای توسعه‌یافته آلمان، انگلستان و فرانسه به مرحله سالمندشدن از سال 1940 و ژاپن از سال 1970 بوده است. این کشورهای توسعه‌یافته به همراه کشور کره‌جنوبی در سال‌های 2010 تا 2030 وارد مرحله فوق سالمندی (انفجار سالمندان) می‌شوند. کشورهای در حال توسعه ایران، ترکیه، مصر و پاکستان از سال 2000 تا 2020 وارد مرحله سالمندشدن شده و از سال 2050 به بعد وارد مرحله فوق سالمندی (انفجار سالمندان) می‌شوند. نکته قابل‌توجه اینکه کشور توسعه‌یافته ژاپن که بعد از دیگر کشورهای توسعه‌یافته وارد مرحله اول سالمندی شده بود، قبل از همه کشورها وارد مرحله فوق سالمندی (انفجار سالمندان) می‌شود.

سرعت بالای سالمندی در ایران

مقایسه سرعت سالمندی در ایران در مقایسه با هشت کشور توسعه‌یافته و درحال توسعه، نشان می‌دهد ایران در میان کشور‌هایی همچون مصر، ترکیه، پاکستان، کره‌جنوبی، انگلستان، فرانسه، ژاپن و آلمان بیشترین سرعت سالمندی را دارد. روند تغییرات شاخص‌های سالخوردگی جمعیت هشت کشور مورد مطالعه از سوی مرکز آمار ایران در فاصله سال‌های 1950 تا 2100 نشان می‌دهد، شاخص کلی سالخوردگی جمعیت (درصد جمعیت 60 ساله و بیشتر نسبت به جمعیت زیر 15سال) طی این دوره حاکی از یک سیر صعودی طی سال‌های 1950-2100 برای کشورهای در حال توسعه ایران، مصر، ترکیه و پاکستان بوده و برای کره‌جنوبی این روند از سال 1950 تا 2050 صعودی بوده و بعد از آن کاهش می‌یابد. این شاخص در کشورهای توسعه‌یافته برای انگلستان و فرانسه از سال 1950 تا 2100 شاهد افزایش ولی برای ژاپن و آلمان این شاخص از سال 1950 تا 2050 افزایش و بعد از سال 2050 تا سال 2100 کاهش داشته است.

زنانه‌شدن سالمندی در ایران

زنانه‌شدن سالخوردگی - یعنی افزایش نسبت زنان نسبت به مردان سالمند - پدیده آمده است که در کشورهای در حال توسعه‌ای مثل ایران و پاکستان مشاهده می‌شود. زنانه‌شدن سالخوردگی یعنی افزایش نسبت زنان نسبت به مردان سالمند. در کشورهایی مثل ایران و پاکستان نسبت جنسی در گروه‌های سنی بالای 60سال از حد متعارف فاصله زیادی ندارد اما در حال حاضر، کشورهای توسعه‌یافته که در مراحل پیشرفته‌تر سالمندی قرار دارند، سالمندی جمعیت به‌شدت زنانه شده است.

در کشورهایی مثل کره نسبت جنسی 60ساله به بالا 69 است، این به آن معناست که 70‌درصد جمعیت بالای 60سال را زنان تشکیل می‌دهند. روندهای نسبت‌های جنسی در سنین بالای 60سال نشان می‌دهد به‌طور کلی فرآیند سالخوردگی جمعیت با مساله زنانه‌شدن سالمندی همراه و همسو است. لذا در بحث سیاست‌گذاری‌ها و برنامه‌ها برای سالمند، توجه به حجم زنان سالمند، نوع نیازهای آنها و مسایل بهداشتی، اجتماعی و اقتصادی زنان سالمند امری ضروری است. کشور ایران در سال 1950 و 2000،‌ درصد جمعیت 60سال به بالا با اختلافی جزیی برای مردان زیاد بوده است اما در مابقی سال‌ها،‌ درصد جمعیت زنان از مردان بیشتر و نسبت جنسی پایین است.

سناریوهای سازمان ملل برای افزایش جمعیت در ایران

بر اساس پیش‌بینی دفتر جمعیت سازمان ملل بین سال‌های 1385 تا 1430 که منطبق با روند فعلی کاهش نرخ باروری کل در کشور است نشان می‌دهد، جمعیت ایران از تعداد 73‌میلیون‌نفر در سال 1390 به 85‌میلیون‌نفر در سال 1430 افزایش خواهد یافت و در 10سال پایان دوره، رشد منفی جمعیتی را تجربه خواهد کرد. بر اساس سناریوی حد متوسط، جمعیت ایران از تعداد 75/5 میلیون‌نفر در سال 1390 به 105‌میلیون‌نفر در سال 1430 افزایش خواهد یافت و در پنج سال پایان دوره رشد جمعیت نزدیک به صفر را تجربه خواهد کرد.

نهایتا اینکه بر اساس سناریوی حد بالای سازمان ملل، جمعیت ایران از تعداد 77/3‌میلیون‌نفر در سال 1390 به حدود 128میلیون‌نفر در سال 1430 افزایش خواهد یافت. در پایان دوره، رشد 0/89درصد جمعیتی را تجربه خواهد کرد. یکی از استنتاج‌هایی که می‌توان از نتایج تحقیق فوق گرفت این است که اگر سیاست‌های تشویقی موالید بدون توجه به تفاوت‌های منطقه‌ای انجام پذیرد، رشد جمعیت استان‌های کمتر توسعه‌یافته از جمله سیستان‌وبلوچستان، هرمزگان و استان‌هایی از این دست افزایش خواهد یافت.

سلام پرواز
خیرات نان
بلیط اتوبوس
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۲۹
انتشار یافته: ۲۳
با سلام
به عقیده اینجانب سه مشکل اساسی در کشور وجود دارد که جلوی افزایش جمعیت را می گیرد.
1-کار 2-مسکن 3-مواد غذایی
کار دو مولفه دارد :کمیت،دستمزد که متاسفنه هم آمار جوانان بیکار حدو 10 میلیون نفر است که بسیار بالاستو هم آندسته که کار می کنند حداقل باید دستمزدی 3 برابر دستمزد فعلی را بگیرند.
مسکن هم دو مولفه دارد:قیمت و مساحت
در حال حاضر نیازی نیست از قیمت سخنی بگویم چون همه می دانیم سرسام آورست.اما مساحت چطور در یک آپارتمان 80 متری یا کمتر می توان بیش از 2 بچه داشت؟
3-مواد غذایی :قیمت بسیار بالاست و یک کارمند با دو بچه به سختی می تواند ضروریات غذایی خانواده خود را تامیین کند.
خودرو هم موثر است وقتی خودرو 4 نفر ظرفیت دارد و بسیار گران است (3برابر قیمت ) خود به خود به جامعه می گوییم :دو بچه کافیه یا فرزند کمتر زندگی بهتر
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۱:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۱
متاسفانه پدیده بیکاری و سایر مشکلات بیشتر متاثر از کوتاهی های بسیار در آموزشهای مهارت آموزی چه حوزه اجتماعی و چه فنی که هم در آموزش پرورش و هم آموزش عالی بوده که نیازی به دلار و یورو هم نداشت ...
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۱
فقط این نیست، کشور ما آب وذخیره ی زیست محیطی ش کفاف 50 میلیون جمعیت را به زور میدهد.
من خودم بیکارم درآمد ندارم از کجا بیارم ، این روزا کسی از پس خودش برنمیاد نون چند نفر دیگه رو بده !!! ریشه کار رو درست کنید آقایان..
من منتظر رشد اقتصادی تو سال دیگه هستم.
اگه اتفاق افتاد بچه سوم را هم میاریم ان شاء الله. اگه رشد اقتصادی نبود هم میاریم شاید دولت خواست یک میلیون پول بده. پول کمی نیست که!!!!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۰:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۱
خوشبختي بچه هايت رو به يه ميليون ميفروشي !!!!
ناشناس
| United States |
۱۰:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۱
ایول بچه اوردن که برنامه نمیخواد رشد باشه نباشه تو بیار خودش مثل علف هرز رشد میکنه به اقتصاد هم کاری نداره
شما همین تعداد که هستیم رو تامین کنین بعدش بگین جمعیت کمه جمعیت کمه
مشکل اصلی اینکه در زمانی که باید کار و مسکن باشه نیست. وقتی هم که کار و مسکن تامین می شه دل و دماغ ازدواج نیست.
همیشه یک پای کار می لنگه.
بابا بجای اینکه بخواهید مردم را راضی به باروری بکنید، جلوی مهاجرت بیش از حد را بگیرید و آمار تصادفات را به حداقل برسانید. همیشه که نمی شه نرخ ورودی رو زیاد کرد. گاهی باید نرخ خروجی کم بشه.
8ساله ازدواج کرده ام.لیسانس کامپیوتر دارم و 800 تومن حقوق میگیرم. هر روز هم تهدید به بیکاری میشوم.امنیت شغلی ندارم.مستاجرم.چطور بچه بیاوریم؟؟!؟!؟!این حقوق کفاف خرج خودم هم نمیده.. اگه دندونم خراب بشه ورشکست میشم !!!!!چون باید پول پیش خونم رو بگیرم برم دندونم رو پر کنم!!!مطمین باشید با این وضع اقتصادی رشد جمعیت منفی میشود نه صفر!!!
بعد از 10 سال کار کردن توی 30 متر خونه با هزار بدبختی و گرفتاری....(3ساله که با این حقوق کارمندی و هزارتا قرض و وام نتونستم حتی 1دونه جوراب برا خودم بخرم)
بعد بچه هم داشته باشم...!!!!!!!!!
مهندس عمرانم سه ماه بیکارم شیر خشکی که چهار هزار تومان بود شده چهارده هزار تومان بیمه ندارم دست مزدها پایینه وهزار تا چیز دیگر اول وضع مملکت را سامان دهند بعد به فکر ازدیاد جمعت باشند
ده ساله که ازدواج کردم،یه دختر3 ساله دارم،کارمندم و ماهی 2.5درآمد دارم،اما ماهی 1.5 قسط دارم.
به پروردگار روزی رسان قسم حتی از فکر بچه دوم هم در هراس هستم.
چگونه می توان با این هزینه های سرسام آور فرزند صالح وشایسته تحویل جامعه داد.
جامعه ما اکنون دارای میلیونها پیرجوان است که روحشان پیر شده است.
يعني اگه الان جمعيت كشور 150 ميليون نفر بود ديگه كسي پير نميشد؟! الان با جمعيت فعلي مشكل كمبود نيروي كار داريم يا بحران بيكاري؟! با صنعت و كشاورزي و توليدي كه ما داريم با نصف اين جمعيت هم مشكل نيروي كار نداشتيم، آنوقت با چه استدلالي مي خواهند جمعيت را افزايش دهند؟!!!
مشکل سربازی رو حل کنن همه زن میگیرن با 4تا بچه
در کشوری که پایین ترین نرخ دستمزد دنیا را دارد ، توقع از مردم برای افزایش نرخ باروری

درست نیست
با کمبود اب که در کشور داریم همین جمعیت هم کفاف نمیده!!! اگه شما به فکر جمعیت ایران هستید لطف کنید و وضعیت اقتصادی و خیلی چیزهای دیگر را حل کنید. در حال حاضر بیش از 10 میلیون ایرانی در سرتاسر جهان زندگی می کنند اگر شما وضعیت نابسامان را حل نمائید این افراد با کمال میل به ایران بر خواهند گشت .
الان در منطقه ما یعنی استان گلستان هر سیستانی 10 تا بچه داره و هر بومی گلستانی نهایتا 2 تا.مسئولین باید یه فكری به حال تغییر قومی منطقه كنند الان با این حرفا باز اونا بیشتر بچه میارن..تشویق فرزندآوری باید هدفمند باشه.
من بچه سوم دارم زمین و زمان را زیرورو کرده ام شیر خشک گیر نمیاد با وجود اینکه نیست گران هم میشود در کشوری که تامین شیر کودکش با مشکل مواجه است بچه دار شدن اشتباه محض است
انفجار سالمندی که اتفاق خواهد افتاد بعلت رشد بی رویه جمعیت در سالهای اول دهه 60 هست، افرادی که در این دوره به دنیا اومدن الان 30 ساله هستند همین افراد 30 سال دیگه یعنی 1420 به سن بازنشستگی میرسن و باعث بروز مشکل در اون زمان میشن، عدم اجرای برنامه های تنظیم خانواده در اوائل دهه 60 الان داره خودش رو بصورت بیکاری، مشکلات اجتماعی و حتی بحران در زمینه تامین مایحتاج اولیه زندگی مثل آب و غذا نشون میده. ایران با توجه به قرار گرفتن در کمربند بیابانی زمین، امکان تامین غذا و آب برای جمعیت بالای 100 میلیون نفر رو نداره، همین حالا هم با حمعیت 75 میلیون نفری، تامین آب شرب شهری با مشکلات زیادی روبرو هست، سفره های آب زیرزمینی برای تامین آب و غذا درحال نابود شدن هستند و خدا میدونه 20 سال دیگه چطور باید کشاورزی کرد و غذای این جمعیت رو تامین کرد.

جمعیت زیاد خوب هست به شرطی که رفاه زندگی کنند و تامین باشن وگرنه همین 75 میلیون نفر هم زیاده!
بهتره یه بچه داشته باشم و مثلاً دکتر مهندسش کنم تا اینکه 3 تا بچه داشته باشم و قمه کش بشن !
همیشه کیفیت بهتر از کمیته ...
بچه اوردن فقط این نیست که به دنیا بیاد و دونه بریزی جلوش بزرگ بشه ! تربیت و وقت و هرینه و ... میخواد ...
برچسب منتخب
# ماه رمضان # عید نوروز # جهش تولید با مشارکت مردم # دعای روز هجدهم رمضان # شب قدر