بازدید 3560

مهمترین اتفاقات میراثی در دولتهای نهم و دهم

کد خبر: ۳۳۷۴۶۷
تاریخ انتشار: ۱۹ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۱:۵۹ 10 August 2013
یکی از پر چالش ترین معاونت های ریاست جمهوری در دولت نهم و دهم سازمان میراث فرهنگی بود، انتصاب مدیران و روسای غیر متخصص و دستگیری برخی از آنها، برگزاری همایشهای پر هزینه، ارائه آمارهای گردشگری غیرعلمی و اجرای طرح های عجولانه مانند انتقال کارکنان سازمان به شهرهای دیگر باعث شد تا در 8 سال اخیر تیر انتقاد کارشناسان و سیاسیون هر از چند گاهی متوجه این سازمان تخصصی شود.

به گزارش مهر، در مدت هشت سال ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد، پنج بار رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تغییر یافت. اسفندیار رحیم مشایی، حمید بقایی، روح الله احمدزاده کرمانی، سید حسن موسوی و محمدشریف ملک زاده که همگی از یک طیف سیاسی بودند بر مسند ریاست این سازمان نشستند.

طبیعی است که با هر رفت و آمدی در سطح مدیریت این سازمان، از معاونان تا کارمندان پایین رتبه نیز تغییر می کنند و این جابه جایی ها در طول هشت سال ادامه یافت.

آبگیری یکی دیگر از سدهای پرحاشیه

یکی از اتفاقات 8 سال اخیر، آبگیری سد سیوند بود که  مراحل ساخت آن پیش از دولت نهم شروع شده بود و فروردین 1386 آبگیری آن آغاز شد. تاثیر رطوبت ناشی از تشکیل دریاچه پشت سد بر آرامگاه سرسلسله هخامنشیان از جمله موضوعاتی بود که سازمان میراث فرهنگی را با یکی از چالشهای مهم رو برو کرد.

انتصاب میکروب شناس به سمت مدیریت موزه ملی

وقتی حمید بقایی، معلم زبان خصوصی خود و مشایی را به عنوان رئیس موزه ملی ایران منصوب کرد، در میان موزه داران و جامعه میراث فرهنگی غوغایی به پا شد که تا کنون نیز ادامه دارد و انتصاب مدیران غیر متخصص را یکی از مهمترین مشکلات عملکرد روسای سازمان میراث فرهنگی مطرح کردند چرا که تا قبل از آن تمام مدیران این موزه جزو متخصصان بوده اند. هر چند که این رویه در دوره مشایی و بقایی تغییر کرده بود و محمدرضا مهراندیش که لیسانس ادبیات داشت نخستین رئیس موزه ملی شده بود.

بازشدن درهای مخازن موزه ملی

بسیاری از افراد باز شدن درهای مخزن موزه ملی ایران در دوره آزاده اردکانی را یکی از خودزنی های سازمان اعلام کردند چرا که آن زمان مشخص شد میراث چند هزار ساله ایران چطور در کارتون های پیتزا نگهداری می شود و موریانه ها چگونه به جان آثار تاریخی رها شده در انبارها افتاده اند.

نمایش ابهام برانگیز منشور کوروش

در زمان مدیریت آزاده ارکانی بود که موزه بریتانیا منشور کوروش را برای نمایش به ایران فرستاد. هرچند پس از آمدن نخستین اعلامیه حقوق بشر  به ایران نظرات مختلفی از سوی کارشناسان از جمله مترجم خطوط حکاکی شده روی منشور مطرح و عنوان شد که این  منشور تقلبی است اما موزه بریتانیا تمام این ادعاها را رد کرد.

دستگیری مدیران سازمان میراث فرهنگی

دستگیری برخی از عوامل سازمان میراث فرهنگی و نسبت دادن آنها با جریان انحرافی از جمله اتفاقات مهم سازمان بود به نحوی که در مدت زمان کمی آن هم در سال 90 نه تنها آزاده اردکانی دستگیر شد بلکه برای برخی دیگر مانند مدیرعامل صندوق حفظ و  احیا، معاون سابق گردشگری سازمان و مدیرانی که از سازمان میراث فرهنگی به مناطق آزاد رفته بودند نیز  پرونده های باز شد.

استعفا پس از استخدام در بانک گردشگری


آبان 1387 دومین همایش فرصت های سرمایه گذاری در گردشگری برگزار شد و مخالفان، برگزاری مراسم حمل قرآن توسط دف زنان در مراسم افتتاحیه آن را بهانه ای برای زیر سوال بردن این همایش کردند تا جایی که معاون سرمایه گذاری سازمان میراث فرهنگی را مجبور به استعفا کرد.

قلع و قمع شدن کارمندان خروجی


سال 1389 قرار شد تا کارکنان دولت از شهر تهران خارج شوند و اولويت با شرکتهاي دولتي مستقر در تهران،موسسات آموزشي و پژوهشي وابسته به دستگاه هاي اجرايي،موسسات و نهاد هاي عمومي و سازمان هاي وابسته به وزارتخانه ها بود اما بقایی، در اقدامی ناگهانی کارمندانش را ملزم به خروج از تهران کرد به گونه ای که معاونت صنایع دستی به اصفهان، پژوهشگاه و معاونت میراث فرهنگی نیز به شیراز منتقل شدند  این تصمیم عجولانه کارمندان سازمان میراث فرهنگی، را سردرگم کرد به نحوی که بسیاری از آنها یا استعفا دادند و یا دورکار شدند.

اما پس ازآمدن سید حسن موسوی به این سازمان این طرح ملغی شد و دوباره کارمندان به تهران آمدند البته با ریزش تعداد کارمندان و انحلال برخی از پژوهشکده های پژوهشگاه مانند زبان و گویش.

تعطیلی دو موزه

یکی دیگر از اقدامات تاسف بار دوره ریاست حمید بقایی در سال 1389 تعطیلی موزه های نقاشی پشت شیشه و هنرهای ملی و انتقال یک شبه آثار آنها به ساختمان سازمان میراث فرهنگی بود  که از زمان او ارگ آزادی خوانده شد، این اقدام بقایی نیز دوباره با آمدن موسوی به سازمان در سال 91 ملغی و آثار به محل اولیه خود بازگشتند.

نبش قبر کوروش

سال 89  احمد میرزاخوشنویس، رئیس تازه منصوب پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی گفت: جسد کوروش کجاست؟ او تصور می کرد جسد مومیایی شده کوروش در پاسارگاد و احتمالا در عمق 35‌متری زیر زمین و مومیایی شده باشد. درحالی که نمی دانست سنت مومیایی کردن اموات یک رسم مصری است نه آریایی.

آگاهی یافتن از نحوه خروج آثار ثبتی از فهرست میراث ملی

سال 1390 مسعود علویان صدر، معاون میراث فرهنگی وقت در مصاحبه ای راه و چاه خروج آثار تاریخی را از فهرست میراث ملی به مالکان اعلام کرد همین موضوع باعث شد تا بسیاری از مالکان خانه های خود را با شکایت به دیوان عدالت اداری از این فهرست خارج کنند.

ثبت روش پخت نان برنجی به عنوان میراث ملی

یکی از وظایف سازمان میراث فرهنگی ثبت آثار تاریخی و میراث ملموس است منتها در این بین میراثی به ثبت رسیدند که نه در اولویت کاری این سازمان بود و نه ضرورت آن احساس می شد مثل روش تهیه بستنی سنتی، نان برنجی، گز اصفهان ، چادر و ... .

ثبت ملی هر کدام از این میراث معنوی که به عنوان میراث ملی از آنها نام برده می شود متحمل هزینه های زیادی است در کنار اینها برگزاری همایشهای پی در پی در این سازمان مانند برگزاری همایش تجلیل از اعضای ستاد تسهیلات سفر در ورزشگاه صد هزار نفری آزادی این سازمان را به یکی از معاونت های پرحاشیه رئیس جمهور در 8 سال اخیر تبدیل کرده بود.

تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
برچسب منتخب
# حمله به کنسولگری ایران در سوریه # اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل # کنکور # حماس
آخرین اخبار